Paroubek: Co Ústecký kraj potřebuje po povodních nejvíce?

10.06.2013 20:06

Letošní ničivé povodně patří v mnoha ohledech mezi nejhorší v novodobé historii. A to i přesto, že v reakci na ničivé povodně z minulosti proběhla řada opatření.

Paroubek: Co Ústecký kraj potřebuje po povodních nejvíce?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Nejvíce škod bude zjevně napočítáno bohužel v Ústeckém kraji. Je proto na místě, abychom začali odpovědně řešit, jakým způsobem hledat investice na popovodňovou obnovu a odstranění škod způsobených povodní na veřejném majetku a jakým způsobem do budoucna zamezit dalším škodám z povodní.

Předně je třeba vyhlásit „klid zbraní“ mezi politiky v kraji, a to až do konce prázdnin. Nyní je především třeba hledat odpovědná řešení na pomoc občanům v Ústeckém kraji zasaženým povodní.

Dlouhodobě pomůže, pokud se v kraji nebudou odebírat pracovní příležitosti. Krajští politici by tak měli působit svým vlivem na státní a polostátní firmy, celostátní úřady a instituce, aby jejich celostátní - většinou pražská - vedení neodebírala Ústeckému kraji pracovní příležitosti.

Abych byl konkrétní: centrála České národní banky (ČNB) v Praze chce "zeštíhlit" svou pobočku v Ústí nad Labem. Tedy snížit stavy vysoce kvalifikovaných pracovníků. Je třeba ale zajistit přesně opačný vývoj. Chtěl bych touto cestou vyzvat bankovní radu ČNB, aby tento svůj v tisku již prezentovaný krok znovu zvážila a změnila.

Současně bych chtěl v tomto smyslu vyslat jasný veřejný apel i k jiným centrálním úřadům a institucím. Ústecký kraj a jeho občané nyní potřebují práci. Potřebují mít v této těžké situaci práci, nikoli být nezaměstnaní. Nezaměstnanost v kombinaci se ztrátou majetku může způsobit vážné životní tragédie a to nikdo z nás nechce.

Co vidím rovněž jako potřebné, alespoň z dlouhodobého hlediska, pro občany i na centrální úrovni? Vycházím při hodnocení současných povodní ze své zkušenosti bývalého náměstka primátora Prahy z povodňového roku 2002 a stejně tak ze zkušeností bývalého premiéra, který řešil následky povodní v roce 2006.

Stát musí mít právní nástroj pro rychlé vyvlastňování pozemků ve veřejném zájmu při jejich výkupech v situaci, kdy otálení s prodejem brání rychlé realizaci protipovodňové ochrany. Obce i stát (v případě obcí, které takové pozemky nevlastní) by měly nabídnout povodní již vícekrát zasaženým majitelům obytných budov, zejména rodinných domků, náhradní pozemky na výstavbu domů. Povodní opakovaně zasahované bytové objekty by pak měly odkoupit z vytvořeného státního fondu, do kterého by byla soustředěna například část peněz z účtů státních podniků, tedy cca 5 mld. Kč, když například jen u státního podniku Lesy ČR je v současnosti na účtech částka okolo 17 mld. Kč.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21 a poslanec zvolený v Ústeckém kraji

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.