Paroubek: Poslední díl vládní krize?

08.09.2012 21:31

V úterý odpoledne a v podvečer jsem s úžasem sledoval obstrukční exhibici poslanců Věcí veřejných ve sněmovně. Semleli to páté přes deváté. Smysl jejich obstrukce přitom nebyl zřejmý.

Paroubek: Poslední díl vládní krize?
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

 

Buď se jednalo o úplnou pitomost, to je první možnost. Anebo, a to je možnost druhá, chtěli prostě vládě vytvořit prostor konsolidovat řady. To by znamenalo, že Bárta pracoval jako nejlepší agent Nečasovy vlády. Každý trochu inteligentnější politik by si v úterý totiž jen počkal na zahájení debaty o církevních restitucích a rozsekal by vládu do nudlí. V tématu, ve kterém se osmdesát až devadesát procent lidí neztotožňuje s pozicí vlády. 
 
Bártova obstrukce dala vládě čas k tomu, aby se nadechla, přepočítala hlasy a stáhla ve středu ráno moudře církevní restituce z pořadu jednání. Vláda tak neutrpěla fatální porážku, která jí hrozila. Po extempore Věcí veřejných jsem si řekl, že větší hloupost už nemůže politik snad ani udělat. Bárta a spol. by měli dostat cenu za hloupost měsíce.
 
Vláda momentálně zažívá další, snad desátou, existenční krizi za dobu své dvouleté existence. Problém je tentokrát v tom, že je proti ní (a ne s ní) prezident V. Klaus. Myslím, že V. Klaus míří zpátky do všední politiky a do čela ODS.
 
Často jsme s V. Klausem v nedávné minulosti stáli proti sobě. Máme velmi rozdílné názory ekonomické, na ekologii, prakticky téměř na všechny významné oblasti života země a světa. Je však čitelný, má názory, s nimiž je možné vést polemiku. Je to zkušený člověk a ekonom. Tahle erudice P. Nečasovi prostě chybí. Shození vládou navržených daňových změn ve sněmovně částí poslanců ODS je první etapou boje o vedení ODS, v němž V. Klaus nic neriskuje. P. Nečas naopak může ztratit v konfrontaci s V. Klausem vše. Hlasy ve sněmovně, prestiž, vedení vlády i vedení ODS. To vše v rychlém sledu.
 
Upřímně, já jsem spíše překvapen, že P. Nečas, premiér bez charizmatu a schopnosti vést a řídit, vydržel v čele vlády už přes dva roky. Za tu dobu se mu ovšem rozsypala většina snů, kterou koalice měla ve sněmovně. Ze 118 poslanců před dvěma lety jich už zbylo sotva sto.
 
Moudrý premiér by v této chvíli realisticky vyhodnotil své možnosti a snažil by se dojednat nový koaliční kompromis u návrhu zákona o změně daní, který je nominálně předmětem sporu v rámci ODS. Snažit se věc protlačit silou, což dělá nyní Nečas s Kalouskem, představuje pro tuto vládu cestu do pekel.
 
Arogance, sebestřednost a přecenění sil, to jsou vlastnosti, které vedou spolehlivě k sebezničení každého politika. Bárta s Nečasem a Kalouskem předvedli v posledních dnech tyto vlastnosti v míře nebývalé. Pád do politické propasti mimořádných voleb si plně zaslouží.
 
V komfortní situaci ale není po zatčení prvního náměstka ústecké hejtmanky ani sociální demokracie. Bude jen a jen postupně ztrácet.


Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…