Paroubek: Vedení Ústeckého kraje musí najít viníka v kauze Krajské zdravotní

29.11.2011 21:50

Vyjádření předsedy NS-LEV 21 k předraženému nákupu Krajské zdravotní a.s.

Paroubek: Vedení Ústeckého kraje musí najít viníka v kauze Krajské zdravotní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

V souvislosti s dnešním rozhodnutím Evropské komise ohledně vrácení dotace ve výši 417 milionů korun kvůli předraženému nákupu zdravotní techniky vyzývám vedení Ústeckého kraje a jmenovitě hejtmanku Janu Vaňhovou, aby jednoznačně určili viníka tak, aby mohlo dojít k jeho potrestání. Krajská zdravotní, a.s., potažmo kraj, nyní nenávratně přijde o bezmála půl miliardy korun ze svého rozpočtu, což je situace, za kterou musí někdo nést jednoznačnou zodpovědnost.

Pevně věřím, že vedení Ústeckého kraje a současné vedení Krajské zdravotní nebude využívat svou tradiční "výmluvu na Bendu". Chtěl bych v této věci připomenout dohledatelná fakta, která svědčí o tom, že Petr Benda tímto viníkem není a ani být nemůže, ačkoliv by si to mnozí možná přáli.

Oznámení o zakázce na zmíněný předražený nákup zdravotnického zařízení bylo vyhlášeno 3. září 2008. Oznámení o zakázce bylo na centrální adrese uveřejněno 12. září téhož roku. Obálky s nabídkami se otevíraly o více než měsíc později, konkrétně 27. října 2008. Téhož dne pak proběhlo první jednání hodnotící komise. Ta následně 13. listopadu 2008 doporučila přijmout nabídku firem Hospimed a PURO-KLIMA. Následně, 8. prosince 2008, již byla uzavřena smlouva s vybraným uchazečem. Až po všech těchto událostech se stal 17. prosince 2008 předsedou představenstva Krajské zdravotní Petr Benda.

Připomínám ještě, že za působení Petr Bendy v Krajské zdravotní byla tato společnost v zisku, což se po jeho odchodu letos v létě změnilo. Když Petr Benda přišel v roce 2008 do vedení Krajské zdravotní, činila ztráta v hospodaření společnosti 180 milionů korun. Za rok 2009 již měla provozní zisk 120 milionů korun. V následujícím roce byl provozní zisk 60 milionů korun. Když v polovině letošního roku Petr Benda společnost opustil, hospodařila Krajská zdravotní s provozním ziskem zhruba 40 milionů korun. Tato čísla ostatně dokazuje provedený audit hospodaření.

Petr Benda i já jsme vždy bránili privatizaci Krajské zdravotní. Ve světle dnešních dnů však máme oprávněnou obavu, že jsou zde silné tlaky na její odprodej do rukou soukromého vlastníka. Ostatně, dnešní rozhodnutí Evropské komise může být pro lidi, kteří o tuto privatizaci usilují, významným argumentem.

Vedení Ústeckého kraje se k celému problému musí postavit čelem a nikoli jako doposud, tedy zády.

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21 a poslanec zvolený v Ústeckém kraji

Dále čtěte:
Blamáž. Občane, breč. EU chce od Krajské zdravotní vrátit 400 milionů
Podvody v Krajské zdravotní? Filipův audit nechává Bendu v klidu

##PROFIL 221##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.