Paroubek: Vládní návrh církevních restitucí nepodpoříme

13.01.2012 12:40

Politické grémium národně socialistické strany NS-LEV 21 se na své včerejší schůzi zabývalo mj. problematikou církevních restitucí.

Paroubek: Vládní návrh církevních restitucí nepodpoříme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Podle předsedy strany Jiřího Paroubka předvedla vládní koalice jednu ze svých pravidelných etud – hru na hrozící rozpad koalice v důsledku kvazi principiálního sporu s náhle znovu objevenou odpovědností koaličních stran vedoucí k záchraně vlády.

Strana Věci veřejné svou novou „akcí“ - trapným virtuálním útokem na restituce a jejich následnou plnou podporu - podle Jiřího Paroubka diskvalifikuje v očích veřejnosti sebe i své vládní partnery.

Národní socialisté považují prosazování vysokého finančního plnění v rámci církevních restitucí vládou v čase recidivy hospodářské recese za neodpovědné, protilidové a odporující zájmům českého národa. „Vláda nemluví pravdu, když tvrdí, že za třicet let církvím zaplatí „pouze“ 59 mld. Kč „náhrad“. Do této částky bude promítnuta rovněž cena peněz (úroku), takže reálná výše „náhrady“ se bude pohybovat souhrnně mezi 80 až 100 miliardami Kč,“ vysvětluje Jiří Paroubek.

Námitky ze strany národních socialistů zazněly i na samotnou koncepci vlády ohledně restitucí. Podle Jiřího Paroubka tak vláda vychází plně vstříc strategickým zájmům římsko-katolické církve a ukončení financování církví za 17 let bude pro řadu z nich znamenat jejich zánik. „Naopak římsko-katolické církvi to umožní zaujmout v zemi pozici, kterou ztratila reformami císaře Josefa II.,“ říká Jiří Paroubek. Národní socialisté budou podle něj požadovat, aby při fyzických restitucích církevního majetku byl dodržen jako mezní termín restitucí 25. 2. 1948. „Budeme požadovat od vlády v tomto směru jednoznačnou záruku,“ dodává předseda NS-LEV 21 s tím, že národní socialisté v parlamentu církevní restituce ve znění zákona prosazovaného pravicovou vládní koalicí rozhodně nepodpoří.

„Budou-li národní socialisté v příštím volebním období součástí vládní většiny, budou trvat na revizi tohoto zákona v pojetí prosazeném Nečasovou vládou, především pak na výrazné redukci finančních náhrad,“ dodává závěrem předseda národních socialistů Jiří Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu