Paroubek: Zrušení šumavského národního parku nepodpoříme

09.05.2013 8:24

Přijetím zákona o Šumavě, který sněmovně předkládá ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, bychom se stali svědky privatizace a faktického zrušení tohoto národního parku.

Paroubek: Zrušení šumavského národního parku nepodpoříme
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Do míst, kam možná mnozí z vás ještě nedávno jezdili relaxovat a užít si jedinečné přírody, by nyní mohly najet stavební stroje a těžaři dřeva.

Je zjevná, že problematika kůrovce je pro ministra Chalupu a jeho spolupracovníky pouhou záminkou. Nechci domýšlet, co ho k tomu vede. Předkládaný návrh je plný různých právních úskalí, která budou lehce zneužitelná pro všechny, kteří budou moci Šumavu nějakým způsobem zpeněžit.

Jako velmi zásadní vidím to, že v řadě šumavských vesnic by mohly v brzké době vzniknout nové stavební parcely. Šumava by se pak mohla developerskou činností velmi rychle změnit k nepoznání. Stejně tak mi významně vadí, že faktickým zmenšením první ochranné zóny pod předepsaná pravidla by fakticky dnešní Národní park Šumava zanikl. Jsem přesvědčen, že pro naše přírodní bohatství by to byla pohroma.

To je však jen malý výčet věcí, které nevadí pouze nám, ale i řadě organizací na ochranu přírody. Podrobněji se vyjádříme v našich projevech při projednávání tohoto zákona na plénu Poslanecké sněmovny.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…