Peake: Lobbing regulovat lze

12.10.2012 4:31

K regulaci lobbingu.

Peake: Lobbing regulovat lze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

„Jakýkoli nový úřad je pochopitelně věc velmi nepopulární. Tomu dobře rozumím. Nejen proto, že sama navrhuji vládě úspory na agendě a úřadech celkem za 16 miliard. Úřad je také v návrhu zákona jen jedna z alternativ pro dohled nad lobbingem. Úkol navrhnout regulaci lobbingu jsem před rokem převzala od ministerstva vnitra. Na výběr jsem měla dvě možnosti: nedělat nic a celý úkol navrhnout ke zrušení nebo se pokusit o nemožné a do lobbingu vnést alespoň základní pravidla.

Spolu se svým týmem jsem zvolila druhou cestu. V návrhu zákona si neklademe za cíl zcela a navěky omezit lobbing. Chceme ale dosáhnout dvou zásadních věcí: 1) definovat a registrovat férové lobbisty a tím vytlačit do ilegality veškeré nezákonné ovlivňování zákonodárců a dalších činitelů, a 2) změnou jednacího řádu poslanecké sněmovny zavést tzv. legislativní stopu, tedy dohledatelnost všech, kteří se na přípravě zákona nebo pozměňovacího návrhu podíleli, včetně profesních komor, nevládních organizací a dalších.

V českém prostředí má pojem lobbing spíše negativní zabarvení a velice často bývá zaměňován s pojmem korupce, protože s ní může být úzce propojen. Náš návrh ve všech variantách akcentuje především nastavení standardů pro fair play před zákazy a sankcemi. Nelegální jednání tak přestane být mylně označováno jako lobbing, ale bude možné jej snáze označit např. za korupci. Návrh zákona o lobbingu obsahuje zákaz pro veřejné osoby přijímat od lobbistů jakékoliv výhody či dary.

Pokud by došlo v souvislosti se snahou prosadit něčí názory k předání a převzetí plnění pro osobní prospěch politika, zákon jednoznačně říká, že se v takovém případě nejedná o lobbing. Zákon tedy není bezzubý, jak se někteří jeho kritici domnívají, jen plně respektuje strukturu právních předpisů obvyklou v demokratických zemích. Což znamená, že postih nelegální korupce je úlohou příslušných orgánů činných v trestním řízení a nikoliv orgánu pro kontrolu legálního lobbingu.

Dalším smyslem navrhované úpravy je také vytvoření předpokladů pro kvalifikovanou a konstruktivní veřejnou diskusi, která povede ke tříbení názorů a rozšíření relevantních podkladů pro tvorbu legislativy. Je zapotřebí si uvědomit, že skutečný lobbing není nějaké pokoutní jednání, ale zcela regulérní prezentace názorů a potřeb, které jsou pro určitou část společnosti relevantní a které by třeba jinak mohly zůstat v době přijímání právního předpisu i nepovšimnuty. Férový lobbing je i cestou jak předejít nepřiměřeně častým novelizacím právních norem a tím i cestou ke zvýšení stability a kvality právního řádu jako celku.

Návrh dbá na to, aby minimálně zatěžoval lobbisty a nekomplikoval výkon veřejných funkcí. V případě lobbistů je minimální administrativní zátěž plně kompenzována. Pro veřejné funkcionáře nestanovuje žádné další povinnosti, jen dosavadní etické a tudíž nevymahatelné standardy, jak mají
při styku s lobbisty své funkce vykonávat. Z hlediska občanů, obracejících se na své volené zástupce s problémy, které se jich dotýkají a které je trápí, jim nestanovuje žádné další povinnosti ani uplatnění jejich legitimních práv vyplývajících ze zastupitelské demokracie návrh nijak nekomplikuje.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…