Peake (VV): Směrem k Mostecké uhelné jsem nevyjádřila obvinění, ale názor

02.03.2012 19:40

Korespondence místopředsedkyně vlády Kateřiny Peake se zástupci MUS

Peake (VV): Směrem k Mostecké uhelné jsem nevyjádřila obvinění, ale názor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake ve studiu OVM

Vážená paní místopředsedkyně vlády,

v reportáži České televize ze dne 17. 2. 2012 jste v reakci na domnělou souvislost mezi 12 miliardami zablokovanými ve Švýcarsku a podnikatelem Pitrem na naši adresu uvedla: „Jasně se ukazuje, že kauza Mostecké uhelné je v podstatě hlava velké chobotnice.“

Ponechejme nyní stranou, že dotyčná reportáž nic neukázala, neboť byla zcela zmatečná. Svým vyjádřením jste navázala na svá předchozí vystoupení, ve kterých tvrdíte, že trestní řízení ve věci Mostecké uhelné společnosti, a.s. neprobíhalo tak, jak probíhat mělo. Běžně také hovoříte o ztracených miliardách ve Švýcarsku.

Zcela ignorujete skutečnost, že nám nikdy nebyla prokázána jakákoli vina ani existence vzniku škody českému státu. V České republice jsme nikdy nebyli z ničeho obviněni. Jako člověk s právnickým vzděláním byste měla vědět, že opakované zastavení vyšetřování na české straně nemůže být důkazem chybně vedeného vyšetřování. Trojnásobné odložení případu naopak prokazuje, že jsme se při privatizaci MUS ničeho nezákonného nedopustili. Vašimi výroky se cítíme poškozováni ve svých právech a ve Vašem postupu spatřujeme politickou objednávku a jasný nátlak na státní zastupitelství, aby v obnoveném vyšetřování dospělo k jiným závěrům než doposud.

Takový postup z Vaší strany považujeme za protiústavní, neboť směřuje k zasahování moci výkonné do nezávislého vyšetřování, a v konečném důsledku i do moci soudní, neboť jakékoli rozhodnutí těchto orgánů v náš prospěch je z Vaší strany předem označeno za „podezřelé“, a proto i věcně nesprávné. V tzv. kauze MUS jste v minulosti rovněž hovořila o hrozbě promlčení. Žádáme Vás tedy o jasné vyjádření, čeho jsme se podle Vás měli dopustit, čím jsme měli státu způsobit škodu a co by mohlo být promlčeno? Zároveň Vás žádáme o dodržování základního principu každého právního státu, kterým je presumpce
neviny.

V Praze dne 22. 2. 2012

Marek Čmejla, v.r., Jiří Diviš, v.r., Oldřich Klimecký, v.r., Antonín Koláček v.r., Petr
Kraus v.r., Luboš Měkota v.r.

 

 

Vážená paní místopředsedkyně,

je to právě způsob, jakým se zabýváte procesní částí případu připojení se České republiky k trestnímu řízení ve Švýcarsku, pro který musím trvat na tom, že Vaše výroky nerespektují presumpci neviny a vytvářejí nepřípustný nátlak na orgány činné v trestním řízení.

V médiích jste uvedla, že váhání ze strany českých ministerstvech v otázce připojení se k trestnímu řízení proti bývalým manažerům Mostecké uhelné společnosti je pro Vás nepochopitelné. Dobře jste přitom věděla, že toto „váhání“ bylo jednoduše způsobeno absencí jakékoli škody, ke které by se stát mohl ve Švýcarsku přihlásit.

Ve svých dalších veřejných vystoupeních jste rovněž bez jakýchkoli důkazů tvrdila, že trestní řízení ve věci Mostecké uhelné společnosti, a.s. „neprobíhalo tak, jak probíhat mělo“. Běžně také hovoříte o „ztracených miliardách ve Švýcarsku“.

Tímto pojmenováním věcí, které, jak sama uvádíte, je prvním krokem k nápravě jakéhokoli stavu, jednoznačně vyvíjíte na příslušné orgány nátlak, aby kauzu Mostecké uhelné společnosti nejen znovu otevřely, jak se již stalo, ale též dospěly k jiným závěrům, než doposud. Je zřejmé, že „procesně správně vedené vyšetřování“ ve Vašich očích bude pouze takové, které po více než deseti letech nalezne na straně českého státu škodu a umožní mu ucházet se o „ztracené miliardy“ ve Švýcarsku, které ve skutečnosti státu nepatří a nikdy nepatřily.

Finanční prostředky zablokované ve Švýcarsku jsou cenou za prodej společnosti, kterou nový majitel zaplatil původnímu majiteli. V médiích se hovoří o tom, že by se ČR měla přihlásit o celých 12 miliard Kč, jindy o 8 miliard a někdy pouze o 3.5 miliardy. Zůstává záhadou, z čeho a jakým způsobem se podobné cifry vypočítávají.

Závěrem si Vám dovolím připomenout, že v případě trestního řízení Vašeho stranického kolegy, pana Bárty, jste média vyzývala k dodržování zásady presumpce neviny. Žádám Vás, abyste k případu MUS, a.s. přistupovala stejným způsobem.

V Praze dne 1.2.2012

S pozdravem

Alexandra Rudyšarová
mediální zástupkyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šojdrová (KDU-ČSL): Se vstupem do Evropské unie nám vzrostla životní úroveň

8:04 Šojdrová (KDU-ČSL): Se vstupem do Evropské unie nám vzrostla životní úroveň

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám členství v EU.