Piráti: Autorská práva ochránila Adolfa Hitlera

19.09.2010 11:58

Chceme vůbec, aby nacistické diktátory chránila autorská práva trvající 100 let?

Piráti: Autorská práva ochránila Adolfa Hitlera

Městský soud v Praze rozhodl, že společnost KMa s.r.o. má stáhnout z prodeje a znehodnotit veškeré knihy Adolfa Hitlera, které v Česku vydala. Vyhověl tak žalobě, kterou na KMa podala spolková země Bavorsko kvůli vydáním Hitlerovy knihy Mein Kampf (Můj boj). Chceme vůbec, aby nacistické diktátory chránila autorská práva trvající 100 let?

Rozhodnutí soudu je nepravomocné a lze se proti němu odvolat. Tento spor ukazuje, jak je při porozumění případu užitečné rozlišovat mezi autorskými právy a kopírovacím monopolem. Zatímco autor je už 65 let mrtev, kopírovací monopol nakladatele trvá i 70 let po Hitlerově smrti. Nevykonává je pochopitelně on, ale Bavorský stát, na který přešel při likvidaci nakladatelství Franze-Eher.

Podle základní doktríny autorského práva se autor nemůže vzdát práv na užití způsobem, který v té době ještě nebyl známý. Z toho vyplývá, že smlouva, kterou by Hitler udělil výhradní licenci k jakémukoliv užití nakladatelem, by neplatila např. pro vysílání na Internetu. Tato část kopírovacího monopolu by přešla na dědice.

„Žalovaná (KMa) neoprávněně zasáhla do autorských práv žalobce," uvedl při odůvodnění rozhodnutí soudce Tomáš Novosad. To jste nevěděli, že i země jako Bavorsko mají autorská práva? Že píšou knížky a že potřebují stimulaci zákonnou ochranou? Společnost KMa, za kterou se k dnešnímu jednání nikdo nedostavil, má podle verdiktu Bavorsku sdělit, v jakém rozsahu publikace vydala, stáhnout z prodeje a zničit má veškeré výtisky knih Adolf Hitler - Mein Kampf: očima dneška: rešerše - citace - komentáře a Adolf Hitler - Druhá kniha (nepublikované pokračování Mein Kampfu) očima dneška: podle amerického vydání editora a objevitele rukopisu Gerharda L. Weinberga z roku 2003: rešerše, citace, komentáře.

„Žalovaná tyto publikace vydala, aniž k tomu měla licenční oprávnění," řekl Novosad. Potvrdil, že Bavorsko získalo autorská práva na dílo německého diktátora krátce po druhé světové válce od vítězných mocností. Jejich platnost vyprší 70 let po smrti autora, tedy v roce 2015. „Tato lhůta dosud neuplynula," upozornil Novosad.

Správou autorských práv bylo po válce pověřeno bavorské ministerstvo financí, které po celou dobu odmítá povolit - a to i pro vědecké účely - vydání spisu. Hitler jej sepsal v roce 1924 ve věznici, kde si odpykával trest po nezdařeném nacistickém puči v Mnichově o rok dříve.
Kauza je pozoruhodná tím, že jasně ukazuje, jak lze kopírovací monopol zneužít k zamezení šíření informací, bez ohledu na obsah knihy, který by byl podstatný z hlediska práva tiskového, nicméně autorský zákon chrání díla „bez ohledu na jejich rozsah, účel nebo význam" (§ 2 AutZ)

„Jsme rádi, že to takhle skončilo, a doufáme, že do roku 2015 žádná vydání bez souhlasu bavorské vlády na území České republiky nebudou," reagovala na rozsudek Schinnenburgová.

Deník Lidové noviny (LN) loni v prosinci uvedl, že knihy, kterých se žaloba týká, byly na pultech řetězce Levné knihy. Dříve spadal pod KMa, pak se ale Levné knihy osamostatnily, napsal deník.

Komentátor MfD dnes Zbyněk Petráček rozhodnutí kvitoval „Ne soukmenovci, takový brak [Mein Kampf] zas není. Existují k němu vydavatelská práva. Škoda jen, že české kramáře s ním musel klepnout přes prsty až soud reagující na žalobu z Bavorska."

Jeden by se mohl sarkasticky ptát, jaký že byl účel toho, že Německo mělo po druhé světové válce nejdelší trvání kopírovacího monopolu? Do roku 1965 totiž trval 80 let po smrti autora, pak se snížil na 70 let po smrti autora a tuto legislativu přebraly i ostatní členské státy při implementaci harmonizační směrnice. Dočkáme se nové evropské směrnice, která nám sebere svobodu sdílet informace jenom kvůli tomu, aby se ochránila autorská práva jednoho diktátora?

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČPS

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …