Pithart (KDU-ČSL): Zdeněk Koudelka. Pan Úslužný

24.04.2012 15:37

Zítra bude Senát hlasovat o svém souhlasu ke jmenování Zdeňka Koudelky soudcem Ústavního soudu.

Pithart (KDU-ČSL): Zdeněk Koudelka. Pan Úslužný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu Petr Pithart

Vzhledem k většině, kterou má v Senátu ČSSD, soudím, že půjde nejen o hlasování o kandidátovi, ale také o tom, jaká vlastně současná ČSSD je. Plyne totiž z rostoucí nespokojenosti s koalicí, že opozice je automaticky lepší?

Se Zdeňkem Koudelkou se v mnohém neshodnu, to však není podstatné. Zkrátka, někdo z ústavy vyvozuje postavení prezidenta silné, až imperiální, jiný nikoliv. U bývalého poslance a dosud člena sociální demokracie může být proprezidentská interpretace ústavy překvapující, ale proč ne. Podíváme-li se však do kandidátova životopisu či jen pátráme ve vlastní paměti, zjistíme, že Zdeněk Koudelka se opakovaně objevuje v souvislostech, které by pro kariéru ústavního soudce měly být diskvalifikující. Zdeněk Koudelka je totiž muž vždy přičinlivý, úslužný. K politikům, nikoli k ústavě. Soud, jehož údem se chce stát, chrání ale ústavu, nikoli politiky.

Tvář opoziční smlouvy Byl výraznou tváří opoziční smlouvy a jejího úsilí o protiústavní reformu volebního systému. Aktivně se podílel na rozvoji praxe tzv. přílepků, tj. věcně nesouvisejících pozměňovacích návrhů, kterou Ústavní soud prohlásil za protiústavní. Velmi podivně si počínal ve vleklé kauze Diag Human, v níž současně radil ministrovi zdravotnictví i působil v komisi, která měla postup ministra prověřit. V době, kdy se poslancům jevilo, že předčasné volby budou pro ně výhodné, a zkrátili si volební období, jako kdybychom žádnou ústavu neměli, stál na jejich straně. A vždycky, když se prezident republiky dostal do sporu s ústavou, stál pro změnu na straně jeho. Vrcholem jeho dosavadní kariéry bylo působení ve funkci náměstka nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.

Tyto, ale i další praktiky a názory Zdeňka Koudelky, tak jak jsem měl příležitost je poznat například během debaty na půdě senátního klubu KDU-ČSL, mě utvrdily v přesvědčení, že Zdeněk Koudelka je stoupencem jiné ústavy, nežli je ta naše. Na to má nezpochybnitelné právo, avšak zároveň ho to diskvalifikuje, aby byl dobrým strážcem dodržování té naší. Proto budu vždy bránit právo Zdeňka Koudelky, prosazovat jeho názor na to, jaká by naše ústava měla být, avšak nemohu ho volit jakožto ústavního soudce.

Prezident republiky nominací Zdeňka Koudelky vzkazuje Ústavnímu soudu, co si o této instituci myslí. Vzkazuje však rovněž veřejnosti, že za vhodného kandidáta považuje někoho, kdo se angažoval v aktivitách přinejmenším ústavně sporných, kdo byl členem nejužšího vedení Nejvyššího státního zastupitelství v době, která je považována za značně neblahou, v době působení tzv. justiční mafie. Z prezidentova hlediska je to vynikající tah. Nyní je na sociální demokracii, aby zvážila, zda pouhý fakt, že jde o "našince", vyváží škody, které by kladné hlasování Senátu způsobilo jak na pověsti Ústavního soudu (jak můžete někoho kárat, máte-li sami máslo na hlavě), tak i na pověsti ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: kdu.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…