Poc: Sociálně-demokratičtí europoslanci nabídli odlišný způsob reformy eurozóny

29.09.2011 4:53

Tuto středu ve Štrasburku hlasoval Evropský parlament o reformě eurozóny, tzv. "ekonomickém Six Packu". Poslanci sociálně-demokratické frakce S&D, druhé největší skupiny Evropského parlamentu, odmítli návrhy pravice a nabídli odlišný způsob k zajištění trvalého řešení krize eurozóny.

Poc: Sociálně-demokratičtí europoslanci nabídli odlišný způsob reformy eurozóny

Pavel Poc, český S&D poslanec řekl: "Dnes jsme v Evropském parlamentu hlasovali proti balíčku správy ekonomických záležitostí, protože tento návrh není nic jiného než znárodnění ztrát po privatizaci zisků. V zemích, které zavedly jen přísná úsporná opatření se prudce zvýšila nezaměstnanost, hlavně u mladých do 25 let. V Irsku je to 28%, v Řecku 33% a ve Španělsku 42%! Pouhé šetření bez vize růstu evidentně odrazuje investory, brzdí růst. To není ta správná cesta k ekonomické obnově Evropy!"

Místopředseda S&D Stephen Hughes a mluvčí S&D pro hospodářské a měnové záležitosti Udo Bullmann dále uvedli: "Dohoda uzavřená mezi konzervativci a liberály povede pouze ke škrtům. Dohoda není tím vhodným lékem pro léčbu pacienta."

"Věříme v jiný způsob, jak tuto krizi řešit. Potřebujeme širší a ambicióznější program k záchraně eurozóny."

"Požadujeme nový systém ekonomického řízení, který zahrnuje:

1. Evropský pakt růstu a zaměstnanosti, který by podpořil jak investice, zotavení, růst a zaměstnanost tak obnovu veřejných financí. Fiskální rovnováha nemůže být obnovena bez hospodářského oživení, jak nám ukazují události v Řecku nebo Itálii.

2. Silnější a demokratičtější rozhodovací opatření, aby Evropa mohla okamžitě a účinně reagovat na rychle se měnící ekonomické prostředí

3. Systém eurobondů, který by stabilizoval trhy a úrokové sazby

4. Daň z finančních transakcí k získání nových příjmů a omezení spekulací

5. Skutečný evropský rozpočet, který by podporoval evropské politiky a který by byl financován z vlastních zdrojů. 

"Aktuální balíček je ekonomicky zavádějící. Úsporná opatření, která nechrání investice, ukončí růst, zničí pracovní místa a vykolejí hospodářské oživení. Taková situace prostě znemožní návrat ke stabilním veřejným financím.

"Jedná se o úsporný balíček založených na sankcích, neexistuje zde žádný prostor investice, které by mohly podpořit růst a vytváření pracovních míst.

"Potřebujeme vyrovnané veřejné finance. O tom není pochyb. Ale bez růstu nebudou cíle škrtů ve výdajích dosaženy. Již nyní jsme svědky zničujících dopadů takových politik v Řecku či dalších zemích EU. Očekává se, že evropská ekonomika jako celek zažije zpomalení růstu jak v letošním tak v příštím roce.

"Balíček je samozřejmě sociálně nevyvážený a podléhá tlakům finančních trhů.

"Pracující, důchodci a nezaměstnaní zaplatí náklady těchto politik, zatímco lidé, kteří krizi způsobili, opět uniknou.

"Z těchto důvodů odmítáme většinu návrhů, protože povedou Evropu pouze ke škrtům nikoli ke zotavení".

Dále čtěte:
Kožušník: Podle Barrosa čelíme největší krizi v dějinách. Řecko eurozónu neopustí
Matějka (Svobodní): Barroso chce vlastní ratingovou agenturu. Další finanční eurokouzlo

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Pavelpoc.cz

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu