Poslanci ODS podporují rovné podmínky pro všechny pěstouny, včetně prarodičů

20.02.2012 14:27

Poslanci ODS ve výboru pro sociální politiku nepodpoří novelu o sociálně právní ochraně dětí ve verzi, ve které ji předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Poslanci ODS podporují rovné podmínky pro všechny pěstouny, včetně prarodičů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Požadovat budou mimo jiné změny v nastavení odměn pěstounů. Ministerský plán počítá s odejmutím pěstounských dávek prarodičům, protože mají vůči dětem ze zákona vyživovací povinnost. Poslanci ODS ale trvají na rovných podmínkách a sjednocení odměn pro všechny pěstouny, včetně prarodičů.

„ODS dlouhodobě podporuje změny, které zamezí zneužívání sociálních dávek, včetně dávek pěstounských. Chceme zamezit praxi, kdy si zejména v sociálně problematických lokalitách berou prarodiče do pěstounské péče svá vnoučata, ačkoliv o ně fakticky nadále pečují rodiče. Zpřísnění pravidel ale nesmí dopadnout na většinu pěstounů z řad prarodičů a jejich odměnu. Je pro nás naprosto nepřijatelné, aby se dávky plošně odnímaly prarodičům s argumentem, že mají ze zákona vůči dětem vyživovací povinnost,“ komentuje předloženou novelu zákona o sociálně právní ochraně dětí její zpravodaj a poslanec ODS Jan Čechlovský.

Poslanci ODS proto chtějí o změnách v zákoně ještě mluvit s koaličními partnery. Na půdě podvýboru pro osoby se zdravotním postižením a sociálně potřebné zároveň iniciovali kulatý stůl, kterého by se měli vedle zástupců ministerstva a poslanců příslušných výborů účastnit i samotní pěstouni a zástupci odborné veřejnosti.

Svou nespokojenost s předloženou verzí zákona o sociálně právní ochraně dětí vyjádřila také poslankyně ODS a členka výboru pro sociální politiku a školského výboru Jaroslava Wenigerová: „Již několik měsíců se na mě a ostatní poslance obrací zástupci pěstounů, prarodičů i SOS vesniček a vyjadřují své výhrady vůči některým chystaným změnám. Ministerstvo bohužel většinu z těchto připomínek do návrhu zákona nezapracovalo. Jsem přesvědčena, že tak zásadní zákon nemůžeme prosazovat proti všem, kteří dnes pěstounskou péči vykonávají. Proto trváme na důsledném projednání této normy se všemi, kterých se týká,“ uvedla Jaroslava Wenigerová.

„Více než padesát procent pěstounů v České republice jsou prarodiče. Péče prarodičů je nejpřirozenější pěstounskou péčí a její podpora je v celospolečenském zájmu,“ zdůrazňuje Wenigerová. Podle ní je třeba zmírnit neklid, který novela předložená MPSV vyvolala, a vrátit se k jednacímu stolu. „Její přijetí nelze uspěchat. I za cenu, že by se její účinnost plánovaná na červenec 2012 musela odsunout,“ zakončila Wenigerová.

Novelou zákona o sociálně právní ochraně dětí se minulý týden začal zabývat výbor pro sociální politiku. Jednat o něm bude z rozhodnutí poslanců také výbor zdravotní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…