Premiér Nečas: Zemědělské suroviny by se měly zpracovávat především v Česku

28.08.2011 16:55 | Zprávy

Předseda vlády Petr Nečas zahájil národní dožínky v Českých Budějovicích na agrosalonu Země živitelka.

Premiér Nečas: Zemědělské suroviny by se měly zpracovávat především v Česku
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas

Podle premiéra je české zemědělství v současnosti velmi závislé na dotacích, což je dáno i nízkou produktivitou našeho zemědělství, která dosahuje pouhých čtyřiceti procent průměru staré evropské patnáctky.Zemědělské suroviny by se měly zpracovávat především v Česku

„Musíme především usilovat o to, aby se u nás pěstované zemědělské suroviny nevyvážely a vracely se zpět jako hotové potravinářské výrobky. Ta přidaná hodnota tímto způsobem zůstává v zahraničí a musíme usilovat o větší propojení zemědělců s potravinářským průmyslem," řekl premiér.

Podle Petra Nečase čeští zemědělci nejsou v současnosti v rovnoprávném postavení vůči svým západoevropským kolegům. „Priorita číslo jedna je naprosto rovnoprávné postavení přístupu k evropským fondům, k evropským dotacím, prostředkům ze společné zemědělské politiky a pak zamezit některým diskriminujícím krokům," dodal předseda vlády.

Zemědělství má podle premiéra širší roli než pouze pěstování potravin, která je základní úlohou zemědělství. Je zde i otázka údržby krajiny, udržení vodohospodářského režimu. Proto zaměření dotací nemá být pouze na produkční roli zemědělství, ale i na ostatní úlohy.

„Zemědělství bychom měli také vnímat jako jeden z pilířů života na venkově. V obcích do dvou tisíc obyvatel žije třicet procent občanů České republiky, čili určitě kvalita života na venkově pro jednu třetinu našich spoluobčanů je něco, o co bychom se měli starat," řekl premiér Petr Nečas v Českých Budějovicích.

Premiér také prozradil, že má k venkovu osobní vztah. „Moje babička pracovala v zemědělství celý život a já jsem vlastně pravnuk třičtvrtělánního sedláka, takže jsem vlastně ze své rodiny první, kdo se narodil ve městě, takže vlastně všichni moji předci se narodili na venkově. Z toho důvodů já mám v podstatě venkovské kořeny," dodal Petr Nečas.

Více:
Odborář si stěžuje na stávkující ministry. Nečasi, vyhoď je z práce

##PROFIL 211##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD) Neobjektivní předvolební debata významně pomohla SPOLU

9:25 Vích (SPD) Neobjektivní předvolební debata významně pomohla SPOLU

Formát poslední a nejdůležitější debaty před volbami do Evropského parlamentu na veřejnoprávní telev…