Prezident Klaus: Dopis prezidentovi Ukrajiny Viktoru Janukovyčovi

09.08.2011 12:50

Prezident republiky Václav Klaus zaslal v úterý dne 9. srpna 2011 dopis prezidentovi Ukrajiny Viktoru Janukovyčovi.

Prezident Klaus: Dopis prezidentovi Ukrajiny Viktoru Janukovyčovi

Vážený pane prezidente,

rád vzpomínám na náš přátelský rozhovor koncem května ve Varšavě a na Vaše zcela jednoznačné vystoupení ve prospěch evropské budoucnosti Ukrajiny, které jste pronesl na zasedání 18 prezidentů střední, východní a jižní Evropy při setkání s americkým prezidentem Obamou.

Snažím se být pečlivým pozorovatelem politického vývoje na Ukrajině v posledních dvou desetiletích (i když jsem tam bohužel byl na návštěvě pouze jednou) a řadu ukrajinských politiků jsem měl možnost dokonce osobně poznat (nikdy jsem se však osobně nesetkal s bývalou premiérkou Tymošenkovou). Vývoj na Ukrajině jsem nikdy nehodnotil černobíle. Na rozdíl od většiny evropských politiků jsem neviděl černobíle ani známou „oranžovou revoluci" a měl jsem strach, že vyvolává zárodky budoucích problémů. V každém případě bych přál Ukrajině v jejím budoucím vývoji po tíživé éře komunismu a sedmi desetiletích útlaku v sovětském impériu co největší úspěch.

Nemám důvod nedůvěřovat nestrannosti ukrajinské justice a nezávislosti soudů. Chci si ale být jist, že se v případě bývalé premiérky Tymošenkové nejedná o politický proces a že v tomto procesu nejsou a nebudou řešeny osobní či politické neshody uvnitř ukrajinské politické scény. Dovoluji si Vás proto požádat, vážený pane prezidente, o Vaše osobní ujištění v této věci.

Přeji Vám mnoho úspěchů ve Vaší nelehké práci.

Se srdečným pozdravem       

Václav Klaus
prezident České republiky

##PROFIL 1##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Klaus.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů