Prezident Zeman: Někteří politici bez papíru neřeknou ani slovo

13.05.2016 9:17

Projev prezidenta republiky při Fóru partnerských regionů Jihočeského kraje tento týden:

Prezident Zeman: Někteří politici bez papíru neřeknou ani slovo
Foto: Archiv KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu na ruském velvyslanectví

Dobrý večer, guten Abend, ni hao,

Jiří Zimola mně to oslovení ukradl, ale opakování, jak víte, je matka moudrosti. Milý Jiří, děkuji Ti za Tvé pozvání, a když jsi mluvil asi pět minut, tak jsem se zvědavě otočil dozadu a čekal jsem, že svůj projev budeš číst z papíru. Mile mě překvapilo, že tomu tak není. Nyní si zkontroluji, zda tady není čtecí zařízení. Konstatuji, že rovněž není. Před Tebou se tedy otevírá velká kariéra, protože znám politiky, kteří bez papíru neřeknou ani slovo. 

A dovol mi, abych na Tebe navázal. Řekl bych, že je naprosto přirozené, jestliže se rozvíjí mezi sousedními zeměmi a sousedními regiony partnerská spolupráce, ať je to Svobodný stát Bavorsko, ať jsou to některá rakouská hejtmanství, ale je obdivuhodné, když přesah této spolupráce se zaměří i do zemí, které nám nejsou vzdáleny myšlenkově, ale které jsou vzdáleny pouze a jedině geograficky. A toto úsilí velice oceňuji, snažím se tomu také trochu pomáhat. V Kazachstánu jsem byl, pane velvyslanče, v Číně dokonce dvakrát. A až pojedu do Ruska, slíbil jsem gubernátorovi Sverdlovské oblasti, že navštívím Jekatěrinburg, a sliby, jak obecně známo, se mají plnit.

Chtěl bych ve svém přípitku ocenit ještě jednu úlohu regionů. Občas se ve vztazích mezi státy či mezi vládami objevuje snaha jeden druhého ignorovat, zavádět proti němu sankce a vztyčovat bariéry. Ale v historii takové ignorování těch druhých ještě nikomu nepomohlo. Dovolte mi, abych přispěl do terminologie, která se v politice používá, a která zná výraz win-win strategy, termínem loss-loss strategy. Jinými slovy toto je postoj, kde obě strany pouze ztrácejí, a žádná nezískává. A jsou to právě regiony, které byly jak v případě Ruska, tak v případě Číny takovými průkopníky spolupráce dříve, než se někteří centrální politici rozhoupali, aby v podstatě napodobili, a dobře udělali, že napodobili, cestu, kterou jim prošlapaly právě regionální samosprávy. 

Dovolte mi tedy, abych připil na odvahu, na odvahu těch regionů, které se nebojí velkých dálek a které jsou schopny najít nové přátele. Na tuto odvahu velice rád připíjím. Jiří, na zdraví a ještě jednou na to, že umíš mluvit bez papíru.

Miloš Zeman, prezident republiky, Český Krumlov, 11. května 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…