Ransdorf (KSČM): Přítel příteli vlkem

29.10.2013 10:38

Sociální demokraté se oslovují příteli, protože slovo soudruh jim čpělo minulostí. V zahraničí jsou sice soudruzi, ale doma jsou přátelé. A tak přítel Hašek vyzval přítele Sobotku k rezignaci z postu po kterém přítel Hašek dlouho touží. Důvodem jsou volby, které předseda Sobotka zpackal, zatímco statutární místopředseda Hašek je čistý jako lilie.

Ransdorf (KSČM): Přítel příteli vlkem
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Přátelé Hašek a Tejc navštívili už v soboru večer  bývalého přítele Zemana, dnes presidenta republiky na Lánech, aby se poradili, jak navařit přátelskou kaši. V neděli přátelské hrátky pokračovaly. Přátelský potlach v podobě 33 členného vedení ČSSD vyústil ve výzvu 20 přátel, aby přítel Sobotka odstoupil. Ten se bránil, že by měli když tak odstoupit všichni přátelé z vedení. Bývalý přítel Zeman poučil současného přítele Sobotku, že by měl odstoupit. Prozřelí přátelé schválili vyjednávací tým, kde přítel Sobotka není. Zato je tam přítel Hašek, přítel Zaorálek, přítel Tejc a konečně plzeňský hejtman, přítel Chovanec, možná budoucí premiér, takový klon Jiřího Rusnoka a stínový ministr dopravy. Ten by se určitě bývalému příteli Zemanovi líbil. Přítel Sobotka ale trvá na svém mandátu a odstoupit nehodlá.

A Andrej Babiš na dálku žasne. Sice pravil po úspěšných volbách, že na tahu je pan president Zeman a pan předseda Sobotka. Ale Zeman a Sobotka jsou evidentně v nesouladu. Nyní, při tomto mumraji,  je čas přemýšlet ještě více o tom, proč levice nevyhrála volby a proč Andrej Babiš dosáhl ještě větších výsledků než doufal. Předně, tyto volby neměly ústřední téma a skutečný programový a myšlenkový střet. Na levici (o pravici ani nemluvě, kde úplně šokovala stupidita veršovánek ODS a neschopnost jakéhokoliv vědomí odpovědnosti pravicových stran) zela zoufalá konceptuální prázdnota. Levice tak nedokázala oslovit levicový elektorát. Heslo ČSSD prosadíme fungující stát neříkalo nic. I fašistický stát v Německu totiž dobře fungoval, viz třeba knihu Götze Alyho Hitlers Volksstaat (Hitlerův lidový stát). Jde o fungující a solidární společnost, o lidskou důstojnost. Nikoliv o vrchnostenský stát. Lidé měli za vlády trojkoalici zkušenost, jak je stát ponižoval, i u takových ryze úředních věcí, které by neměly být problémem, jako je registrace vozidel nebo výměna řidičských průkazů. A příkladů by se našlo více než dost. Andrej Babiš také neměl myšlenky, program ANO v srpnu ještě nebyl na světě. Sám Babiš prokázal v debatách svou neznalost i v základních ekonomických věcech. Ale: jestliže strany se zdiskreditovaly a prokázaly svou neschopnost přinést nějakou skutečnou myšlenkovou soutěž, pak se volby zvrhly jen na souboj o moc.

Babiš, hrající roli nového Bati, dárce pracovních příležitostí, postupoval podle scénářů volebních specialistů z americké agentury. Krátká sdělení, prostá mluva, příjemný profil kampaně, lidskost. Koblihy, salámky (s obsahem 47% masa), různé dárky. A sliby o věrnosti programu, o tom že jsou jiní než politici. Oni přece makají. Nevíme sice na co, ale to volič nezkoumal. Vytvořila se tak catch-all-party, tedy strana sbírající podporu odevšad, i když je to vlastně hnutí. To jsou americké strany vlastně také. Pravicový nátěr nebyl příliš zdůrazňován, protože díky koncepční neschopnosti levice se objevila šance se rozkročit a sbírat i protestní hlasy. I nalevo. A tak populismus zvítězil a volič nepřemýšlel o tom, zda úspěšný podnikatel nepotřebuje politiku třeba na to, aby přestrukturoval (nazvěme to tak)  desítky miliard svých úvěrů.

 

Anketa

Souhlasíte s názory europoslance Ransdorfa?

86%
14%
hlasovalo: 3089 lidí
Není nutno zastírat to, že například i v Maďarsku sbíral Viktor Orbán protestní hlasy i od levicových voličů díky selhání (sociálně demokratické) levice. Andrej Babiš rovněž. To, že komunisté mírně posílili, situaci při drtivém propadu ˇ%CSSD nezachránilo. Ale i KSČM dostala méně než v roce 2002, kdy Zemanova vláda konsolidovala ekonomiku. Tehdejší výsledek KSČM byl 18, 51% hlasů a 41 mandátů. Nyní, při drtivé krizi, kdy česká ekonomika stále nedosáhla úrovně roku 2008, je to 14, 91% a 33 mandáty. Protestní hlasy napravo i nalevo získal zejména Andrej Babiš. Na sílu peněz lze svést mnohé, ale ne vše. A tak zpackané mimořádné volby mohou být počátkem sebereflexe a obnovy levice. Zejména té marxistické. Nenaplněné naděje lidí nás k tomu zavazují. O možných scénářích dalšího vývoje jindy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).