Ransdorf (KSČM): První stíhaný buddhista mezi Čechy

15.10.2013 14:37

Před drahnou dobou Antonín Koláček, povoláním uhlobaron, oznámil své obrácení k buddhismu. Nevíme, k jakému směru buddhismu se hlásí, ale to je lhostejné.

Ransdorf (KSČM): První stíhaný buddhista mezi Čechy
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Jeho duševní klid ovšem za své díky neočekávaně tvrdému rozsudku ve Švýcarsku. Jako nezascvěcený člověk, který může čerpat pouze z otevřených zdrojů, si kladu některé otázky, na které mi ani politici, ani české státní zastupitelůství, ale ani novináři nejsou schopni dát odpověď, která by mne uspokojila.

Orvní otázka je spojena s tím, kdo bude mít z celé kauzy prospěch. Český stat, který se nepřipojil k žalobě, když šlo o to, aby se ozvali poškození, to asi příliš nebude. Pavel Němec nám prý za čas bude moci sdělit, proč jsme se nepřipojili. Ale kdo bude mít z celé věci přímý prospěch, bude Pavel Tykač a jeho společnost Czech Coal. Tak se ptám: nebyl to nakonec zájem Pavla Tykače, co stálo za rozpoutáním celé věci? Není švýcarská justice tak troche nástrojem našeho domácího konkurenčního boje? Připomínám, že Czech Coal dokázala docela slušně v Bruselu zatopit I takovému zdánlivě nedotknutelnému kolosu, jako je ČEZ.

Také si kladu otázku, proč jsou informace o celé věci tak selektivní. Mostecká uhelná společnost prý měla, podle sdělovacích prostředků, na svých účtech 6 miliard korun. 4, 5 miliardy bylo z toho použito na privatizaci. Neumím si představit (ani když beru v úvahu změny v horním zákoně), že taková věc mohla projít bez souhlasu státu. Pokud vím, byla tato věc se souhlasem státu vzata jako půjčka, kterou privatizátoři státu vrátili. Poté, kdy se tato půjčka změnila v normální bankovní úvěr.

Anketa

Souhlasíte s názory europoslance Ransdorfa?

86%
14%
hlasovalo: 3089 lidí
Ten souhlas státu nebude spojen jen nějakými náměstky. I když dnes těžíme nějakých 42 milionů tun a jsme tedy na méně než poloviční úrovni těžby roku 1990, jde pořád o strategické odvětví a o celé věci musel být informován a dát souhlas tehdejší premier. A tím byl Václav Klaus. Dění kolem Mostecké uhelné tedy ukzauje nejen obecně na poměry při české privatizaci, ale I na roli české politiky v celém procesu privatizace, pro který Rusové vymysleli hezký výraz prichvatizacija. Dění začalo za Klause a končilo za Zemana. Dnešní president byl tehdy premiérem av roce 1998 vrcholily hrátky kolem převodu státního podílu. Je dojemné, že Roman Češka, bývalý vrchní drab přes privatizaci a šéf  Fondu národního majetku, nyní student theologie, tvrdí, jak dávali už roku 1998 upozornění a podněty, poukazující na nepravosti v privatizaci Mostecké uhelné. Chce nám tvdit, že byli tak bezmocní?

Vzhledem k zapojení české politiky do této zvláštní kauzy se nedivím zdrženlivosti Antonína Koláčka. Ale přece jen. Sdělil nám, že politici a novináři věděli, kdo za společností Appian stojí, že nejde o žádného investor, ale o fíkový list manažerů. Nicméně jeho soud, že to sice věděli, ale hráli s nimi tu zvláštní hru na kapitalismus, stojí za komentář. Ta hra na kapitalismus přinesla celé společnosti fatální důsledky. Během privatizace se rozkradla minimálně jedna třetina národního majetku. Za to dostal Václav Klaus Truman-Reaganovu cenu?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace