Rath: Stát přátelský k lidem

26.03.2013 22:19

Před volbami v roce 2006 Mirek Topolánek dílem z legrace a dílem vážně plácl památnou větu, že pokud by lidem řekl, co na ně chystá, tak ho nikdo nezvolí. Mnozí voliči to brali jen jako vtip a ODS volby vyhrála. Pak se lidé nestačili divit.

Rath: Stát přátelský k lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Nic není předem jisté

ČSSD působí vážně, a tak všichni berou vážně i to, co říká. ČSSD tak může přijít o voliče z řad živnostníků a z jasného vítězství zase může být plichta. Navíc je potřeba počítat s tím, že i Kubiceho parta jistě zase přiloží ruku k dílu. 
 
Přílišná sebejistota
 
 Nejhorší je, když politická strana před volbami propadne iluzi, že už vyhrála. Sice většina lidí už dnes ví, že současná vláda devastuje republiku, ale to vůbec neznamená, že budou automaticky volit ČSSD. Voliči od politiků očekávají, že jim zajistí růst kvality jejich životů. ČSSD místo toho vyslala signál, že chce kvalitu života několika stovkám tisíc lidí snížit.
 
Střední stav
 
 ODS dlouhodobě kašle na střední třídu. ČSSD správně před lety pochopila, že ji může získat. Začala komunikovat s lékaři, učiteli, sestrami, ale i živnostníky. Byla to ČSSD, která zavedla daňové paušály, společné zdanění manželů a zajímavou podporu hypoték. Za vlád ČSSD si lidé začali masivně pořizovat nové byty a domy. Na těchto základech by dnes měla ČSSD stavět.
 
Nestrašit lidi
 
 ČSSD si byla vědoma a měla by být i nadále, že živnostníci jsou důležitou skupinou. Strašit tyto lidi nemá smysl a už vůbec ne si z nich dělat nepřátele. Jedna věc je vyvážená daňová politika, ale tu musí lidé vnímat jako legitimní nástroj bohatnutí celé společnosti. Druhou věcí je nehnat malé firmy a živnostníky do likvidace. V dnešní době obstát proti různým řetězcům a nadnárodním firmám je hodně těžké a bude to ještě těžší.
 
Kvetoucí centra měst
 
 Buďme proto vděčni za každou živnostenskou pekárnu, restauraci či holičství. Sice máme tabulkově hodně živnostníků, ale v porovnání třeba s Rakouskem jsou centra našich měst na různé obchůdky stále dost chudá a situace se spíše zhoršuje. Mnoho našich živnostníků jsou totiž spíš živnostenským listem maskovaní zaměstnanci. To je téma k zamyšlení, ale také určitě už k represi a násilné transformaci.
 
Víc podnikavých lidí
 
 ČSSD by teď měla ukázat, že podporuje i rozvoj živnostenského stavu. Měla by chtít více podnikavých lidí a přijít s návrhy jak jim pomoci proti oligopolní konkurenci. Debaty o vyšším zdanění živnostníků a malých firem by měly být skončeny jako zbytečné a škodlivé. Zdroje hledejte tam, kde jsou, tedy v monopolní a oligopolní sféře.
 
ČSSD má být přátelská
 
 ČSSD by neměla být nepřátelská ani vůči těm nejbohatším. Těm by měla trpělivě vysvětlovat, že i v jejich zájmu a v zájmu jejich rodin je žít v sociálně citlivé zemi, která i pro nejchudší zajistí důstojné podmínky k lidskému životu. A oni v tom mohou sehrát významnou roli. ČSSD by měla chtít zbudovat stát přátelský a férový ke všem svým občanům. Pravice se vydala cestou války se všemi občany a ČSSD musí být naopak pro lidi vlídným partnerem.
 
 
 
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Rath

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů