Roithová (KDU-ČSL): Ohlašovny Středo- a Východoevropanů jsou facka demokracii

17.03.2012 6:30

Evropský parlament se bouří proti existenci "Ohlašovny Středo- a Východoevropanů" vytvořené v únoru populistickou stranou PVV Geerta Wilderse. K diskusi s poslanci byl pozván také nizozemský premiér, který se dosud k této věci nepostavil čelem. Také do Štrasburku nakonec nedorazil.

Roithová (KDU-ČSL): Ohlašovny Středo- a Východoevropanů jsou facka demokracii
Foto: roithova.cz
Popisek: Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová

"Je to facka demokracii, když vláda demokratické země nedokáže jednoznačně odsoudit portál podněcující xenofobii a nenávist mezi národy uvnitř EU. Druhým krokem by mohlo být označování obchodů a třetím viditelné označení na oděvech všech východo- a středoevropanů" varuje Roithová.

Koaliční vláda je dnes závislá na podpoře nevládní strany Wilderse PVV, která uspěla ve volbách díky své xenofobní a nacionalistické rétorice. Její preference logicky začaly klesat, protože nemá žádný konstruktivní program. Wilders na sebe potřeboval upozornit a tak zaútočil proti občanům osmi zemí EU včetně ČR.

"Je naprosto klíčové, aby tlak Evropského parlamentu, Komise a Rady byl silný a nepolevoval, dokud to nepřiměje liberálního premiéra Nizozemska Rutteho tyto stránky odsoudit a učinit právní kroky k jejich uzavření. Já je považuji za diskriminační, a v rozporu se svobodami EU, které navíc ještě podněcující nenávist a rozdělují evropskou společnost," hodnotí Z. Roithová a kritizuje také Nizozemskou vládu a media, že nedokážou čelit xenofobním náladám jasnými argumenty.

"V minulém dvacetiletí Nizozemci profitovali z postkomunistické východní Evropy - jen v Polsku investovali 23 miliard eur, v České republice si stovky osob pořídily druhý domov. Nyní díky Evropské unii statisíce dělníků a dalších pracovníků pomáhají dalšímu rozvoji Nizozemského hospodářství přímo v Holandsku.

"Ostatní Evropané očekávají, že se většinová holandská společnosti jednoznačně postaví proti xenofobní politice," dodala Roithová v předvečer hlasování o rezoluci Evropského parlamentu proti diskriminujícím webovým stránkám a slabé reakci nizozemské vlády.

V parlamentu, kromě lídrů politických frakcí také komisařka Redingová jednoznačně odsoudila tyto protievropské, diskriminační a protitržní praktiky, které jsou v rozporu se základními hodnotami EU.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

16:05 Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice návratů u nás žijících Ukrajinců v branném…