Roithová (KDU-ČSL): Řeč symbolů

11.03.2013 15:10

Česká republika má nového prezidenta. A podle vážnosti a lehké rozechvělosti projevu Miloše Zemana bych řekla, že mimořádně silný symbolický význam inaugurace ve Vladislavském sále Pražského hradu zapůsobil i na něj.

Roithová (KDU-ČSL): Řeč symbolů
Foto: roithova.cz
Popisek: Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová

Dokonce se odvážím tvrdit, že jsem v jeho řeči nalezla i známky pokory, kterou v politice považuji za právě tak podstatnou, jako vzácnou. Miloš Zeman se pak ve svém projevu dotkl jiného symbolu – ostrovů. Přirovnával k nim společenství lidí příkladných, označených za pozitivní devianty, tak neřádných, tedy negativních deviantů. Mně osobně je jako lékařce bližší metafora organismu a nemyslím si, že člověk nebo skupinka lidí může být ve XXI. století izolována jako ostrov. Naopak si myslím, že ostrovem dnes nemůže být dost dobře nikdo a podepisuje-li se záporně na celé společnosti, je třeba o to pečlivěji hledat širší příčiny a souvislosti. Tak jako je to nutné například u nádorových onemocnění.

Symbolický pak podle mého soudu byl i jediný okamžik, kdy sálem zazněl potlesk – jednalo se o kritiku té části novinářů, která nevyniká vzděláním, ale sebevědomím. Nezpochybňuji existenci takových žurnalistů, ale ani oni nejsou ostrovem. Jsou vzorkem celé společnosti; kolik se právě v médiích objevuje věcí neznalých a přitom velmi namyšlených politiků či celebrit? Kolik z nich dává přednost populismu, tedy politické obdobě bulváru, před odpovědným a odborným dialogem? A kolik z nich kritice novinářů tleskalo? Citovaný Karel Čapek byl ostatně právě tak spisovatel a dramatik, jako novinář.

A poslední symbol ke mně promluvil beze slov. V projevu Miloše Zemana totiž – pro mně překvapivě – nepadlo ani slovo o zahraničním směřování naší země, ale něco se by dalo vyčíst mezi řádky. Respektive v barevných proužcích vázanky nového prezidenta. Seřazení barev na české trikoloře při pohledu zpředu má být v pořad bílá, červená a modrá. Trikolóra na kravatě Miloše Zemana ale odpovídala řazení barev na ruské vlajce. Jsem optimista a tak věřím, že nešlo o skrytý vzkaz, ale že prezident jen zapomněl, jakým jazykem mluvil ten, kdo mu ji věnoval.

Vyšlo na blogu Aktuálně.cz

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Roithová - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.