Rusnok (LIDEM): Legalizace konopí pro léčebné účely

10.12.2012 13:48

Poslanci dnes schválili novelu zákona o léčivech, která umožňuje využití léčivých přípravků z konopí. Přístup by k nim měli získat pacienti trpící například Parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou či lidé trpící nechutenstvím po chemoterapii. Konopné přípravky budou moci předepisovat specialisté pouze na elektronický předpis, aby se zamezilo jejich zneužívání.

Rusnok (LIDEM): Legalizace konopí pro léčebné účely
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Jiří Rusnok

Sněmovna novelu zákona schválila včetně pozměňovacího návrhu poslance Jiřího Rusnoka, díky kterému bude při výběru dodavatele léčivého konopí oproti původnímu návrhu více zohledněna jeho cena. Cílem je konopí pro nemocné co nejvíce zlevnit.

„Výběr dodavatele bude dvoukolový. Do druhého kola postoupí jen ti výrobci, kteří garantují vypěstování konopí s daným obsahem účinných látek a stálou kvalitou. Ve druhém kole je pak hlavním kritériem cena a můj pozměňovací návrh její váhu při rozhodování oproti původnímu návrhu zvyšuje. Bude rozhodovat minimálně ze 75 procent,“ řekl Jiří Rusnok. Léčivé konopí se bude zpočátku dovážet ze zahraničí.

„Věřím, že se brzy objeví i domácí producenti, schopní vyrobit kvalitní přípravky a že konkurence vytvoří dostatečný tlak na cenu, aby byly skutečně dostupné pro všechny, kteří je potřebují, přestože zatím nebudou hrazeny ze zdravotního pojištění,“ dodal poslanec Rusnok.

Zákon ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

23:07 Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nástupu do funkce ministra pro vědu, vývoj a inovac…