Rusnok (VV): Kalousek a Sobotka udělali dluhy, platit mají senioři

12.03.2012 7:23

Ekonomika se zpomaluje, počet nezaměstnaných se zvyšuje. Firmy nemají zakázky a všichni dohromady platí nižší daně, protože nemají výdělek.

Rusnok (VV): Kalousek a Sobotka udělali dluhy, platit mají senioři
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Jiří Rusnok

Věci veřejné budou v jednáních ve vládě bránit zejména seniory. Právě oni celý život pracovali, zanechali nám výsledky svého celoživotního snažení a nyní, když jsou na zaslouženém odpočinku, tak jim ministr financí chce sebrat peníze a zaplatit z nich dluhy státu.

Stát je na tom špatně a potřebuje snížit výdaje a zvýšit daně. Věci veřejné nejsou proti snižování státního dluhu, ostatně to je hlavní cíl této vlády. Rozhodně ale nesouhlasíme s tím, kdo má dluhy platit.

Co vlastně ministr Kalousek navrhl? Zmrazení penzí, které bude znamenat snížení příjmů českých seniorů. Už v minulém roce se zvýšila DPH. Letos v tom chce Kalousek pokračovat a sjednotit sazbu DPH na 20 procent. To by znamenalo výrazné zdražení naprosto všeho: potravin, léků, energií a služeb. Zdražilo by vše od rohlíků přes paralen až po opravení pračky. Vzhledem k tomu, že výši důchodů určuje stát a ten je chce zmrazit, znamená toto opatření v kombinaci se zvýšením DPH reálné snižování důchodů. Stát na důchodech méně vyplatí a současně zvedne ceny. Důchodci si tak za svůj příjem koupí mnohem méně než dříve. Tím to ale nekončí. Ministr Kalousek současně přišel s plánem na zdražení energií. Ceny plynu vzrostly kvůli kurzu koruny a cenám komodit o téměř deset procent od začátku roku. Benzín je na svých historických maximech a litr naturalu atakuje hranici 40 korun. V této situaci ministr Kalousek navrhuje tři změny: Zdvojnásobení daně z elektřiny, zrušení daňového osvobození zemního plynu pro domácnosti a zavedení uhlíkové daně. Zdvojnásobení daně z elektřiny by znamenalo příjem o něco převyšující miliardu korun, domácnosti by zaplatily místo 28,30 za megawatthodinu téměř 34 korun.  Pro ty, kdo elektřinou topí, to znamená zvýšení nákladů na elektřinu u malého bytu o 510 korun ročně.

Zhruba 1,5 milionu domácností topí zemním plynem, který je jako ekologické palivo osvobozen od daně. Ministr Kalousek jí chce zrušit. Následky ale budou zejména na Ostravsku nedozírné, lidé se zase vrátí k neekologickým formám vytápění, protože z elektřiny a plynu se stane naprostý luxus. Zrušení daně z plynu by tak vytáhlo z kapsy domácností topících plynem dalších skoro osm set korun ročně. Novou daň chce ministr Kalousek uvalit také na ty, kdo topí uhlím. Je to nejméně pohodlné vytápění, ale současně nejlevnější, a používají ho ti s nejnižšími příjmy.

Co mají společného všechna tato opatření? Snižují důchody, zvyšují daně mladým rodinám a nechávají státní dluhy platit ty nejchudší: seniory a mladé rodiny. Stojí také za  zmínku, kteří dva ministři financí nasekali nejvyšší dluhy státu: Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka. Současní lídři TOP 09 a ČSSD. To oni zadlužili český stát a nyní chtějí po důchodcích, aby účet zaplatili. Věci veřejné budou zásadně proti. Podpoříme zvýšení daní bohatým s platy nad 100 tisíc korun měsíčně. Rozhodně ale budeme bojovat proti tomu, aby z dřívějšího rozpočtového mejdanu těžili bohatí a nyní za ně platili daně lidé s nízkými příjmy a senioři. Musíme uspět. Cestou k tomu je snižování počtu státních úředníků, úřadů a zamezení kradení u státních zakázek. To ušetří více než snižování důchodů.

Jiří Rusnok, poslanec Parlamentu ČR za Věci veřejné

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

zabavení majetku

Dobrý den, já bych byl s tím zabavováním majetku opatrný. Jednak to ve mě neevokuje nic dobrého. Také si nemyslím, že všichni Rusové můžou za politiku jednoho šílence. Sice si ho zvolili, ale ne všichni a asi ani ne tak úplně dobrovolně. Nebo jste jiného názoru? A hlavní věc co mě zajímá, co byste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kobza (SPD): Máme společné nepřátele, ty šílence, kteří chtějí válku

12:12 Kobza (SPD): Máme společné nepřátele, ty šílence, kteří chtějí válku

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o shromáždění proti válce na pražském Václavském nám…