Schwarzenberg: Lidská práva patří na Ministerstvu zahraničních věcí mezi prioritní témata

04.01.2013 8:56

Odpověď ministra Schwarzenberga na otevřený dopis o zneužití pravomoci diplomata Mráčka

Schwarzenberg: Lidská práva patří na Ministerstvu zahraničních věcí mezi prioritní témata
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Vážená paní Demeterová,

pozorně jsem si přečetl Váš otevřený dopis zveřejněný 15. prosince 2012 s názvem „Pane Schwarzenbergu, v čích službách je vlastně diplomat Mráček?“ ohledně vyjádření vicekonzula zastupitelského úřadu ČR v Moskvě pan Ing. Jana Mráčka ke stavu justice a vězeňství v Ruské federaci a taktéž Váš e-mail ze dne 28. prosince týkající se této záležitosti.

Jelikož Vámi zmíněnou záležitost a zveřejněné informace považuji za závažné, dal jsem ji důkladně prošetřit, aby byl zjištěn skutečný stav věci.

Z šetření vyplynulo, že vyjádření pana vicekonzula J. Mráčka bylo učiněno bez vědomí nadřízených formou e-mailu, kterým reagoval na dotaz ze strany Ministerstva spravedlnosti ČR. Nejednalo se o oficiální vyjádření zastupitelského úřadu nebo ministerstva zahraničních věcí. Jako poněkud nestandardní se mi jeví skutečnost, že se taková neformální e-mailová korespondence vůbec mohla stát oficiální součástí úředního spisu českého soudu. Standardní spolupráce českých soudů s MZV ČR v podobných otázkách probíhá tak, že vyžádané stanovisko MZV je zasíláno soudu Odborem lidských práv MZV ČR, nikoliv samotným zastupitelským úřadem. Je to dáno mj. i tím, že zastupitelský úřad v daném teritoriu zpracovává pouze část podkladů ke stanovisku MZV, jeho pozice tudíž není a nemůže být považována za definitivní stanovisko MZV.

Ve Vašem e-mailu dáváte do souvislosti vývoj v kauze pana Alexeje Torubarova s vyjádřením pana vicekonzula J. Mráčka. Zde považuji za důležité upozornit, že vicekonzul J. Mráček nezasílal žádné informace konkrétně k případu pana A. Torubarova, ať už osobní nebo oficiální. Z tohoto pohledu se jeví korespondence pana J. Mráčka jako politováníhodná, došlo však také k jejímu využití nekorektním způsobem.

Na závěr bych Vás chtěl ujistit, že se ministerstvo zahraničních věcí s obsahem výše zmíněné korespondence pana J. Mráčka neztotožňuje a podnikne kroky, aby bylo zamezeno případnému opakování podobného pochybení. Taktéž bych Vás chtěl ujistit, že tematika lidských práv patří na ministerstvu zahraničních věcí mezi prioritní témata a Česká republika patří mezi země s kvalitní a uznávanou expertízou v této oblasti.

K. Schwarzenberg

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Demeterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.