Sehnalová (ČSSD): Více peněz z EU na bezpečné silnice nižších tříd

27.09.2011 16:20

Silnice nižších tříd vybudované v budoucnu za přispění Evropské unie budou bezpečnější.

Sehnalová (ČSSD): Více peněz z EU na bezpečné silnice nižších tříd

Europoslankyni za ČSSD Olze Sehnalové se do dnes schválené Zprávy Evropského parlamentu o evropské bezpečnosti silničního provozu podařilo prosadit návrh, aby se myšlenka "evropské peníze jen na bezpečné silnice" vztahovala i na kvalitnější a bezpečnější komunikace nižších tříd.

Evropské statistiky totiž jasně ukazují, že většina vážných dopravních nehod se stává na silnicích II. a III. třídy a jen 6 procent na dálnicích. V ČR je relativní nehodovost oproti evropskému průměru dokonce dvojnásobná.

Stínová zpravodajka k Bílé knize o dopravě do roku 2050 Olga Sehnalová chce jít ještě dál. Hodlá prosazovat "vizi nula" ve snižování počtu smrtelných nehod na silnicích do roku 2050.

"Sice nemůžeme zamezit vzniku nehod na silnicích, co však můžeme, je zabránit tomu, aby tyto nehody byly smrtelné. V letecké i železniční dopravě ´vize nula´ funguje. Celý systém je tam vystavěn tak, aby k nehodám vůbec nedocházelo a nikdo se tomu nediví," tvrdí Sehnalová.

Evropská komise zatím plánuje snížit počet smrtelných nehod do roku 2020 na polovinu. To je podle Olgy Sehnalové pořád ještě málo. Na evropských silnicích zahyne ročně na 35 tisíc lidí. "Máme se smířit s tím, že je to normální? Že se to "prostě stává"? ptá se Sehnalová. "Já se s tím smířit nehodlám. Už proto, že jsem v nemocnici sama viděla spoustu obětí dopravních nehod... Vize nula nehod na silnicích prostě není nějaká utopie, ale zcela reálný cíl."

Více:
Časovaná bomba z Bruselu. Miliardové náklady pro nás všechny

##PROFIL 3349##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…