Senátor Krejča: Amnestie podruhé

20.01.2013 18:20

I když jsem už čtyři roky v Praze, většinu času trávím na jednáních v uzavřených prostorách. Takže využívám všech „přesunů“ k tomu, abych si alespoň kousek Prahy vždy prošel. Po amnestii potkávám najednou mnohem víc lidí, kteří jakoby nikam nepatří.

Senátor Krejča: Amnestie podruhé
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Miroslav Krejča

Jsou to amnestovaní, kteří nemají kde bydlet, kde spát. Nikdo se k nim nehlásí, nemají práci a proto prostředky na přežití shánějí porůznu (někdy i opakovanou trestnou činností).

I to je obrázek amnestie – na první pohled a dle výkladu administrativy prezidenta vstřícné a humánní gesto. Z pohledu těch, kteří uprostřed zimy a v mrazech neví, co bude zítra, to může být někdy vnímáno jako asociální akt a další trest. Zavřít člověka je snadné a v naprosté většině případů i správné. Výkon trestu jej musí ale především resocializovat a dát mu po propuštění šanci žít svůj vlastní život bez střetů se zákony a okolím. Ale co pro to děláme? V podstatě asi nic. Proto se část amnestovaných vrátí rychle zpět a možná tomu budou i rádi.

Ti skuteční gauneři, kteří se ale výkonu trestu po roky úspěšně (někdy i za ochotného přispění jednotlivců a orgánů státní moci) vyhýbali, jsou ale samozřejmě velice dobře zajištění a užívají si všeho, co nakradli. I proto Senát podal ústavní stížnost (podepsalo nás to 30 senátorek a senátorů, což je téměř dvojnásobek potřebného počtu), i proto se ve čtvrtek 21. února uskuteční v Senátu veřejné slyšení k poslední prezidentské amnestii, které svolává Ústavně-právní výbor a Komise pro Ústavu ČR a parlamentní procedury. Možná i pro tyto pravomoci je pro některé Senát nepříjemnou osinou a trnem v oku. Končící prezident jej také neměl moc rád. Ten nový se bude ale muset naučit mu naslouchat a komunikovat s ním, jinak se nám za chvílí třeba zcela vylidní Ústavní soud v Brně. Nebo že by o to snad někdo usiloval?

Miroslav Krejča

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslav Krejča - profil

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Několik slohových cvičení od klávesnicových bojovníků. Pak přišlo slovo ale

10:14 Schillerová (ANO): Několik slohových cvičení od klávesnicových bojovníků. Pak přišlo slovo ale

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k atentátu na Roberta Fica a reakcích na to.