Senátor Valenta: Kontroverzní novela vinařského zákona: Vláda pokračuje ve svém boji proti živnostníkům!

14.12.2016 17:12

Regulace za regulací, nesmyslné restrikce a stále horší podmínky pro podnikání ve všech oborech. Takové jsou změny, které jednu za druhou realizuje současná vláda. Další z nich je novela vinařského zákona, kterou dnes projednal Senát a vrátil ji Poslanecké sněmovně a která v podstatě oproti verzi schválené Poslaneckou sněmovnou doznala jen kosmetických změn. Ať už se k těmto změnám dolní komora postaví jakkoliv, vstoupí v platnost norma, která je plošnou restrikcí tvrdě dopadající na obchodníky s vínem a vinotékaře, a to bez ohledu na to, zda jsou skutečnými podvodníky nebo zda jednají čestně a poctivě.

Senátor Valenta: Kontroverzní novela vinařského zákona: Vláda pokračuje ve svém boji proti živnostníkům!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference k senátnímu návrhu zákona na zrušení EET

Senátor Ivo Valenta, který byl jedním ze zpravodajů novely vinařského zákona a podporoval její zamítnutí k tomu poznamenal: „Zcela jistě je třeba podniknout kroky k zamezení falšování vína, podvodům a klamání spotřebitelů, na které doplácí i tuzemští producenti vína. Nicméně nesmíme, lidově řečeno, z vaničky vylít s vodou i dítě. Není přece možné, aby na tvrdá opatření proti podvodníkům doplatili také poctiví prodejci. Je velmi smutné, že se vláda dlouhodobě snaží jít právě touto cestou, kdy neschopnost státu vymáhat dodržování daných pravidel a trestat podvodníky řeší plošnými regulacemi a nárůstem byrokracie. Daleko lepším řešením by přece byla důslednější kontrola ze strany státních orgánů, nikoliv trestání podnikatelů založené na principu kolektivní viny.“

Pro případ, že by se nepodařilo prosadit zamítnutí novely vinařského zákona, připravil senátor Valenta také několik pozměňovacích návrhů, které by z novely odstranily ty nejproblematičtější body týkající se zejména přísné regulace prodeje sudového vína maloobchodními prodejci a vinotékaři. Ani tyto návrhy, které by zákon zmírnily tak, aby nedošlo k hromadnému zániku vinoték a s tím i tisíců pracovních míst, však senátoři neschválili.

„Podobně, jako v případě EET, kontrolního hlášení a dalších norem, jimiž vláda vede třídní boj proti malým podnikatelům a živnostníkům, opět prohrála svoboda podnikání a opět vítězí socialistické tendence k tomu svázat náš každodenní život normami, které vytváří ministerští úředníci, často zcela odcizení realitě. Stát dnes pohlíží na své občany s nedůvěrou, jako na nesvéprávné ovce, kterým musí diktovat, jak mají žít a co si mají kupovat. Tento pohled ale striktně odmítám,“ dodal k průběhu projednávání vinařského zákona senátor Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.