Senátorka Rippelová: Inspektoři Evropské komise si mohli uvědomit hazard

16.10.2012 9:28

Všichni, kteří sledují dění na Šumavě už asi vědí, že na Šumavě ve dnech 12. a 13. září pobyla kontrolní delegace Evropské komise, která přijela na základě stížností ekologických organizací.

Senátorka Rippelová: Inspektoři Evropské komise si mohli uvědomit hazard
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Jiřina Rippelová

Celá politicky motivovaná kauza se otevřela už v červnu, kdy se do sporu o kácení na Šumavě vložil  komisař pro životní prostředí Janez Potočnik. Konkrétně mu šlo o kácení kůrovcem napadených stromů v lokalitě Na Ztraceném u Modravy. Komisař byl  znepokojen tím, co se podle jeho názoru na Šumavě pod současným vedením národního parku děje, aniž by znal konkrétní situaci.

Inspektoři Evropské unie  Stefan Lainer a Ctibor Kocman přijeli na Šumavu ovlivněni stížnostmi ekologických aktivistů.  A i přes nepříznivý dojem z „trestní výpravy EK“ je výsledný dojem pozitivní.  Jasně zazněly tyto dva závěry: kácením nebyl narušen biotop v lokalitě  Na Ztraceném a rozsah I. zón v NP Šumava  je zcela interní záležitost České republiky.  

Smíme  tedy vůbec ve světle těchto závěrů vyhlašovat rozsáhlé bezzásahové zóny i přes varující zkušenosti z celého světa, v místech, která byla kulturně výrazně přeměněna? Je to stejné, jako bychom chtěli, aby civilizovaný člověk fungoval bezzásahově, bez asistenční pomoci.   Pokud nám někteří ideologové bezzásahovosti říkají, že na německé straně mají „vzorový národní park“ a že tam vůbec nezasahují, ráda bych připomněla,  jak  razantně se v posledních letech zasahovalo a zasahuje  v jádrové zóně Národního parku Bavorský les. Velká část bavorské veřejnosti nyní žádá o přehodnocení vládního nařízení o Národním parku Bavorský les a na základě novelizovaného zákona o ochraně přírody hodlá  naléhat  na  vyškrtnutí paragrafu  stanovujícího pro NP 75% bezzásahového území.  A také bych ráda připomněla současný boj proti plánovanému zřízení národního parku v oblasti Schwarzwaldu v Německu. Strach podnikatelů i místních obyvatel z plošného odumírání lesů je obrovský.  Příznivci zřízení parku slibují jediné:  park  prý zvýší návštěvnost regionu. Jsou však patrně na omylu, protože v regionu Národního parku Šumava a Národního parku Bavorský les návštěvnost bohužel rok od roku klesá. Sliby chyby. Evropská unie přijala principy trvalé udržitelnosti. A k nim patří i nutný konsensus při vyhlašování chráněných území. Silová řešení jsou špatná. Ochrana přírody je věcí bytostně národní, pro niž je nutno získat konsensus a spolupráci místních obyvatel.

Jiřína Rippelová,  senátorka na Šumavě

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiřina Rippelová - profil

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Stavba dvou úseků D35 zlepší průjezdnost ze západu na východ republiky

10:21 Premiér Fiala: Stavba dvou úseků D35 zlepší průjezdnost ze západu na východ republiky

Další dva úseky dálnice D35 v Pardubickém kraji zahájilo v pondělí 6. května 2024 Ředitelství silnic…