Sitarová (Republika): Čistá sklenice, ve vodě sinice

08.02.2014 18:00

Poslanecká sněmovna v minulých dnech schválila novelu o chemických látkách, navazující na předpisy EU a omezující užívání fosforečnanů v pracích a mycích prostředcích. Podobnou novelu za vlády Petra Nečase nestihla Sněmovna kvůli rozpuštění projednat, tentokrát by však měla dostat co nejdříve zelenou i v Senátu, který novelu dostal k posouzení.

Sitarová (Republika): Čistá sklenice, ve vodě sinice
Foto: Republika
Popisek: Radka Sitarová

Proč je tak důležité mít množství fosforečnanů pod kontrolou?

Vlivem lidské činnosti se do povrchových vod dostává nadměrné množství živin, jedná se především o biologicky dostupné formy sloučenin fosforu a dusíku. Například mycí prostředky do myček nádobí obsahují velké množství fosforečnanů, díky kterým jsou sice naše sklenice křišťálově čisté, ale zároveň se s odpadními vodami dostává do prostředí nadměrné množství živin, které mají obrovský vliv na kvalitu povrchových vod a na chod celého vodního ekosystému.

Známým nežádoucím důsledkem jsou přemnožené sinice na hladinách vodních ploch. Vodní květ sinic obsahuje toxické látky, které jsou nebezpečné pro vodní organismy, ovlivňují kvalitu vody a velmi nebezpečné mohou být i pro člověka. Podle citlivosti jedince může docházet k alergickým reakcím, zarudnutí pokožky nebo očí, lehké akutní otravě i k vážnějšímu poškození jater. I úprava pitné vody je kvůli eutrofizaci vod mnohem komplikovanější a zvyšuje náklady na odstraňování fosforečnanů v čistírnách odpadních vod.

Jak lze omezit přísun fosforečnanů do prostředí?

Nutně musí dojít k omezení fosforečnanů v domácích pracích a mycích prostředcích, ve kterých lze sloučeniny fosforu nahradit přijatelnější alternativou. Limity povolující maximální koncentrace musí být pevně ukotveny v legislativě, stejně jako výše sankcí pro případ jejich nedodržování.

Schválení této novely Senátem by již nemělo stát nic v cestě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radka Sitarová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…