Škromach: Tato vláda pracuje na devastaci sociálního státu

22.03.2012 17:40

Kroky vlády P. Nečase vedou k rozvratu sociálního smíru v tomto státě. Společnost se aktivizuje nikoli však pouze v posledních dnech demonstracemi proti vládě pod záštitou občanských iniciativ a výzev, ale větší hrozbou je rostoucí odpor lidí mezi sebou navzájem.

Škromach: Tato vláda pracuje na devastaci sociálního státu
Foto: rep
Popisek: Zdeněk Škromach

Roste intolerance mladé generace vůči seniorům, většinové zdravé populace vůči nemocným a zdravotně postiženým. Vládě se daří podněcovat nenávist mezi středně a nízko příjmovými skupinami a odvracet pozornost od vysoce příjmových privilegovaných vrstev, které jako jediné profitují z této vlády.

Vláda hovoří o nutnosti úspor a o krizi sociálního státu, který je „samozřejmě“ viníkem stále se zhoršující situace, klesající životní úrovně občanů i klesající hospodářské prosperity země. Přiznání, že jde ve skutečnosti o důsledky tzv. pravicové politiky? Nehrozí. A převzetí zodpovědnosti a odstoupení od válu? Už tuplem ne.

Zpřísněním zákoníku práce, omezováním dávek v nezaměstnanosti, zavedením „nucených prací“ prostřednictvím institutu veřejné služby a nefinancováním aktivní politiky zaměstnanosti ministr Drábek docílil rostoucí nezaměstnanosti a posílení chudoby ve státě. Zpřísňování či dokonce rušení sociálních dávek pro nejpotřebnější, škrcení finanční podpory organizacím občanského sektoru poskytujícím sociální služby, zároveň zmrazení valorizace důchodů, minimální mzdy a proti tomu privatizace veřejných služeb a důchodových fondů, to jsou kroky současné vlády. Prosazováním těchto surových kapitalistických zájmů dochází k bourání doposud vybudovaných sociálních základů moderní české společnosti. A jak je již zcela prokazatelné, vůbec nepůsobí jako lék „krize“ státních financí.

Jediným východiskem ze situace vidím odstup vlády a vypsání předčasných voleb!

Nová vláda musí získat legitimitu od občanů a začít rychle s nápravou současného stavu. ČSSD má řešení! Je nutné zvýšit příjmy veřejných rozpočtů konstruktivním a solidárním rozvržením odpovědnosti mezi občany progresivním zdaněním fyzických osob a právnických osob, snížením výdajových paušálů pro živnostníky, zrušením stropů odvodů na zdravotní a sociální pojištění, zavedením srážkové daně vůči daňovým rájům a posílením orgánů státu v boji s daňovými úniky.

Zároveň prosazujeme skutečný nikoliv jen předstíraný boj s korupcí v hospodaření s veřejnými prostředky. A mnoho dalších konkrétních kroků v našem programu, pro který jsou základem odborníky připravené teze, které zároveň prošly veřejnou debatou. ČSSD se snaží reflektovat současné potřeby občanů tohoto státu a je adekvátně připravena řešit současnou situaci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.