Sobotka (ČSSD): Trváme na svém návrhu zřídit vyšetřovací komisi k podpoře solárních elektráren

03.04.2013 21:14

ČSSD dnes na jednání Poslanecké sněmovny navrhla zařadit nový bod – zřízení vyšetřovací komise, která by měla prověřit závažná selhání státu v oblasti podpory a regulace obnovitelných zdrojů, zejména výroby energie ze slunečního záření.

Sobotka (ČSSD): Trváme na svém návrhu zřídit vyšetřovací komisi k podpoře solárních elektráren
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Počínaje léty 2005 - 2006 došlo k významnému nárůstu státní podpory získávání energie ze slunečního záření. Nárůst této podpory způsobil skokové zvýšení kapacity solárních zdrojů, což se zpětně promítlo do objemu poskytované podpory a nárůstu cen elektrické energie pro konečné spotřebitele. Toto zvýšení představuje výrazná rizika pro nárůst ceny elektrické energie v příštích letech. Orgány státu, ať už příslušná ministerstva, nebo Energetický regulační úřad nebyly několik let schopny vůbec zareagovat na vývoj v oblasti prudkého nárůstu kapacit solárních zdrojů a pokles nákladů, spojených s jejich budováním tím, že by upravily legislativní rámec podpory a omezily tak rizika růstu cen elektrické energie v příštích letech.

Věc veřejného zájmu, která by měla být vyšetřovací komisí vyšetřena, spočívá v objasnění příčiny selhání kompetentních orgánů státu při výkonu regulace podpory obnovitelných zdrojů v letech 2006-2010, příčiny růstu cen elektrické energie v důsledku její výroby ze slunečního záření, a to vzhledem k činnosti nebo nečinnosti vlády jako celku, příslušných ministrů (zejména ministrů průmyslu a obchodu a ministrů životního prostředí), a Energetického regulačního úřadu, jenž je správním úřadem pro výkon státní regulace v energetice. Komise by měla potvrdit či vyvrátit tvrzení současné ředitelky ERU o tom, že bývalé vedení ERU nepostupovalo při stanovení výše podpory pro solární zdroje v souladu s platným  zákonem. Komise by se rovněž měla zabývat zjištěními, jaké podnikatelské subjekty či fyzické osoby figurovali v projektech podporovaných solárních elektráren skrytých za anonymní akcie, včetně projektů, na jejichž realizaci se podílel polostátní ČEZ, například transakcí se společností Amun Re, a potvrdit či vyvrátit spekulace o jejich napojení na politiky či s politikou spojené podnikatele. Svou zprávu by vyšetřovací komise poté předložila Poslanecké sněmovně a veřejnosti do konce roku 2013.

Bohužel, na dnešním jednání Poslanecké sněmovny kluby ODS a TOP 09 vetovaly návrh na zařazení tohoto bodu. ČSSD je proto připravena předložit návrh na zřízení této vyšetřovací komise na nejbližší řádné schůzi Poslanecké sněmovny. Pokud by i tam ODS a TOP 09 vzniku komise zabránily, přednese tento návrh ČSSD po příštích volbách do Poslanecké sněmovny. Jsme přesvědčeni o tom, že veřejnost si zaslouží rozkrytí celé kauzy nezvládnuté podpory fotovoltaiky, včetně označení konkrétních osob, které nesou za selhání státu při regulaci státní podpory odpovědnost. Vyzýváme ODS, aby přestala bránit vzniku komise, neboť se tak vystavuje podezření, že liknavost Topolánkovy vlády v letech 2007-2009 mohla být vedena propojením zájmů a vlivu podnikatelů ve štědře dotované fotovoltaice se strukturami a politikou ODS.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě