Sobotka: Obstrukce je zcela legitimní. Ničivé vládní reformy musí být zablokovány

01.11.2011 12:30

Obstrukci pokládá ČSSD za legitimní parlamentní nástroj zejména v situaci, kdy vládní koalice u žádné z tzv. reforem nepřistoupila na sebemenší kompromis.

Sobotka: Obstrukce je zcela legitimní. Ničivé vládní reformy musí být zablokovány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Poslanci ČSSD dnes zahájili v Poslanecké sněmovně časově neomezenou obstrukci s cílem zablokovat projednávání tzv. reformních návrhů, které prosazuje pravicová vláda Petra Nečase. Senátorům zvoleným za ČSSD se podařilo dosáhnout toho, že Senát Parlamentu České republiky všechny tzv. vládní reformy zamítl. Nyní se o nich musí hlasovat znovu v Poslanecké sněmovně. Pokud je vládní pravicová většina ODS, TOP 09 a VV prosadí do konce roku, začnou platit už od 1. ledna 2012.

ČSSD učiní v Poslanecké sněmovně vše proto, aby tzv. reformy důrazně a jednoznačně odmítla. I když jsou poslanci ČSSD v menšině, využijí do důsledku všech svých ústavních a demokratických práv, včetně možnosti parlamentní obstrukce k tomu, aby přijetí reforem do konce roku zabránili. Obstrukci pokládá ČSSD za legitimní parlamentní nástroj zejména v situaci, kdy vládní koalice u žádné z tzv. reforem nepřistoupila na sebemenší kompromis.

Obsah a podobu reforem vláda Petra Nečase nedohodla ani s opozicí, ani s odbory. Proti řadě tzv. reforem mají výhrady i zaměstnavatelé. Reformy tak nejsou výsledkem širší shody, ale odráží pouze úzce formulované zájmy tří vládních pravicových stran. Poškozují většinu obyvatel naší země a přináší řadu krajně riskantních, nevratných či obtížně napravitelných změn.

Vzhledem k domácí rozpočtové a evropské hospodářské situaci je velmi nevhodná doba pro start tzv. důchodové reformy, založené na spoření v privátních fondech. ČSSD proto žádá vládu, aby start důchodové reformy a také reformy daní, která dále snižuje příjmy státu, odložila. Vytvořilo by to mnohem lepší prostředí pro skutečnou stabilizaci veřejných rozpočtů.

ČSSD je přesvědčena o tom, že pravicové reformy, zejména díky snižování daní těm nejbohatším a podnikům, prohlubují problémy státního rozpočtu a zvyšují veřejný dluh. V roce 2006, kdy končila vláda vedená ČSSD, dosahoval veřejný dluh ČR 29% HDP. V roce 2012, po šesti letech vlády pravice, už to bude více než 42% HDP! Náklady tzv. reforem jsou nespravedlivě rozloženy. Účet za reformy platí střední vrstvy, důchodci, rodiny s dětmi, nemocní, invalidé a zaměstnanci veřejného sektoru. Naopak, daně firmám a lidem z nejvyšších příjmových kategorií se dále snižují. Vláda prohlubuje sociální rozdíly ve společnosti a dostává stále více lidí do chudoby a celkové existenční nejistoty.

Podle názoru ČSSD vládní důchodová reforma neřeší důchody 80% obyvatel, stará se jen o ty nejbohatší, kteří mají volné zdroje na soukromé spoření. Vyvedení prostředků ze státního průběžného systému do soukromých fondů je riskantní, neboť tato změna ohrozí výplatu důchodů jak současným důchodcům, tak budoucím generacím a přivodí zvýšení daně z přidané hodnoty u základních životních potřeb.

Pro takové reformy nemůže vláda počítat s žádnou podporou či součinností ČSSD.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Dále čtěte:
Poslanci budou jednat k reformám i v sobotu a v neděli. Odhlasovali to, ale opozice je proti 
Stanjura: Pravice na Senát nedá. Vrácené zákony schválíme v původním znění 
Stát tu není od zajišťování štěstí lidí. Vzkaz smutným voličům

##PROFIL 252##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…