Sobotka: Ohledně důchodů vláda podvedla všechny, poslance i občany

04.05.2012 17:12

Řeč na 38. schůzi PS PČR dne 4. května 2012.

Sobotka: Ohledně důchodů vláda podvedla všechny, poslance i občany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážení pánové, já myslím, že jen málokdy během tohoto volebního období jsme měli v Poslanecké sněmovně možnost projednávat tak zásadní změnu zákona, a to změnu zákona, který se dotýká velmi konkrétně více než 2 mil. obyvatel naší země. Mám na mysli tento návrh zákona, který mění po dlouhých letech systém valorizace penzí v České republice.

Já o tom mluvím proto, že když se tady v Poslanecké sněmovně schvalovala důchodová reforma, tak asi víte, že se to sociální demokracii nelíbilo. Možná si vzpomenete, že jsme tady i přistoupili k obstrukci, kdy jsme chtěli dát i touto formou, formou obstrukce, najevo, že rozhodně nesouhlasíme s tím, kam tato vláda směřuje náš důchodový systém. Tehdy tady vystupoval pan ministr Drábek. Ano, je to ten stejný ministr Drábek, který teď tady sedí v Poslanecké sněmovně a předkládá návrh na změnu systému valorizace penzí, a tento ministr Drábek tady mluvil o tom, že důchodová reforma se vlastně stávajících důchodců vůbec nedotkne. A když jsme panu ministrovi Drábkovi vysvětlovali, že to není pravda, že se jí dotkne, tak trval na svém a říkal: to přece není možné, pokud dojde ke zdražení v důsledku zvýšení DPH, tak my budeme kompenzovat toto zdražení ve valorizaci důchodů. Byl to argument, který se tady opakovaně objevoval v té debatě o důchodové reformě.

To, co v debatě o důchodové reformě nebylo, byla změna schématu valorizace penzí. To se tam neobjevilo ani náznakem, a to jsme v loňském roce dokonce projednávali důchodovou reformu dvakrát. Taky si na to možná někteří z vás vzpomenou. Projednávali jsme tzv. malou důchodovou reformu, kde vláda reagovala na rozhodnutí Ústavního soudu a zvýšila vyměřované důchody těm bohatším pojištěncům na úkor chudších pojištěnců - to byla tzv. malá důchodová reforma. A pak jsme na podzim tady schvalovali pod velkým tlakem tzv. velkou důchodovou reformu, kde se zavádí druhý pilíř a zvyšuje se DPH proto, aby se ten druhý pilíř mohl v příštím roce zavést. Jestliže tato vláda tvrdí, že má promyšlené koncepce, jestliže tato vláda tvrdí, že má promyšlené reformy a že ví, co dělá, tak já se ptám, jak je možné, že v loňském roce, kdy jsme tady dvakrát projednávali důchodovou reformu, nejprve malou a pak velkou důchodovou reformu, tak ani jednou nikdo z vlády ani slovem nenaznačil, že by se mělo změnit schéma valorizace penzí pro stávající důchodce. Nikdo to tady neudělal, nikdo to tady neřekl. A já tvrdím, dámy a pánové, že vláda tuto Poslaneckou sněmovnu podvedla, podvedla Poslaneckou sněmovnu, když se tady hlasovalo o důchodech. A nepodvedla jenom nás, podvedla všechny daňové poplatníky, všechny občany a všechny důchodce, kteří tohle jednání sledovali a věřili tomu, co tady říkají zástupci vlády včetně tohoto ministra práce a sociálních věcí Drábka.

Potraviny zdražily od nového roku, léky zdražily od nového roku, elektřina zdražila, zdražilo vodné a stočné, zdražila veřejná doprava, zdražily dodávky tepla a zdražila celá řada dalších položek. Zdražily proto, že vláda zvýšila DPH. Zdražily proto, že vláda zavádí důchodovou reformu a v důsledku toho zvyšuje DPH. A na tomto místě před rokem sliboval ministr práce a sociálních věcí, že vláda toto zdražení bude kompenzovat valorizací důchodů. A já se ptám, kde je ta kompenzace a ptám se, kde je ta valorizace důchodů, která tady byla slibována. Toto je ta valorizace důchodů, o které jste tvrdili, že vykompenzuje důchodcům zdražení ve formě zvýšení daně z přidané hodnoty? Toto je ta valorizace důchodů? To přece není možné myslet vážně, něco takového.

V naší zemi se důchody valorizovaly podle vývoje cen a podle vývoje reálných mezd. V době, kdy tady byla vláda vedená sociální demokracií, se dokonce toto schéma zakotvilo do zákona. To znamená od začátku tohoto tisíciletí má vláda povinnost každý rok valorizovat důchody. Dříve tato povinnost explicitně v zákonu stanovena nebyla, ten zákon prosadila sociálně demokratická exekutiva a platí, že jakmile vzrostou ceny a jakmile vzrostou reálné mzdy, tak vláda na to musí reagovat. Stávající systém, který platí v naší zemi a se kterým dlouhá léta mohou důchodci počítat je, že vláda ve zvyšování důchodů, v tzv. valorizaci, kompenzuje růst cen ze sta procent. To znamená plně kompenzuje průměrný růst cen v daném roce.

Dochází k tomu s ročním zpožděním. Už toto roční zpoždění je samozřejmě problém, protože vláda tyto peníze vlastně vrací důchodcům na základě vývoje cen v předcházejícím roce, ale je to podle mého názoru sociálně odpovědné řešení. Je to výrazem mezigenerační solidarity. Je to výrazem snahy o to, aby se velká skupina našich spoluobčanů, zejména tedy starobních důchodců, nepropadla do chudoby, nemusela čerpat sociální dávky, ačkoliv celý život poctivě pracovali, neskončila někde pod mostem, nebo neskončila někde v charitativních ústavech nebo charitativních útulcích. To je důstojný přístup, to znamená zajistit lidem nejenom kompenzaci zdražování, ale nechat jim také jejich životní důstojnost.

A dnes, v okamžiku, kdy lidé sledují na jedné straně jak se vyvíjí ceny a na druhé straně jak se vyvíjí sociální politika vlády v oblasti valorizace důchodů, tak musím říci, že je smutné, že stále více důchodců hovoří o genocidě, hovoří o genocidě důchodců v politice této současné vlády. (Protestní výkřiky zprava.) Já to pokládám také za silný výraz, ale přátelé, ti z vás tady, kdo jsou útlocitní a mají pocit, že je to něco, co si vymyslela sociální demokracie, já bych vás rád na ta náměstí pozval. Rád bych vás pozval na náměstí našich obcí a měst, abyste debatovali s důchodci a zeptali se jich, jak hodnotí současnou politiku vlády. A dočkáte se ještě mnohem horších výrazů než je ten, který jsem tady uvedl. Horších výrazů na adresu této vlády.

Já pokládám za mimořádně cynické to, co se stalo. Ze strany vlády je to skutečně velký podvod. Nejprve slíbit plnou valorizaci penzí, napsat to dokonce do volebních programů, pak zvýšit DPH, slíbit, že se to bude plně valorizovat, no a když to všechno projde, včetně zvýšení DPH, tak se ta valorizace důchodcům okrájí, a tak se ta valorizace důchodcům sebere.

Vždyť to je přece mimořádně cynický přístup, ale nejenom vůči důchodcům, ale vůči celé společnosti. A tato Poslanecká sněmovna byla evidentně podvedena, protože v době, kdy se tady schvalovalo zvyšování DPH na potraviny a léky, tak nikdo z vlády nenaznačil a neřekl, že vláda nebude schopna a nebude ochotna pokrýt zdražování v plném rozsahu ve valorizaci penzí. Nikdo to tady v Poslanecké sněmovně neřekl, když se schvalovala důchodová reforma.

A v tom vidím ono nečestné jednání ze strany ministra práce a sociálních věcí, a v tom vidím podvod ze strany vlády, ke kterému zde došlo. A je otázka, jestli to bylo skutečně promyšleno od samého počátku a jestli vláda takto postupovala úmyslně, nebo je to jenom důsledek toho, že její reformy nejsou připravené, nejsou promyšlené, vláda vlastně přežívá jenom z roku na rok, vytlouká klín klínem, aby vymanévrovala rozpočtovou situaci. Vyberte si, co z toho podle vás se blíží pravdě.

Ale ať už to bylo tak nebo tak, tak to nic nemění na životní situaci důchodců a důchodkyň v naší zemi, a nic to nemění na tom, do jaké situace je dostanete, pokud vy tuto svoji politiku prosadíte.

My s tím jako sociální demokraté nechceme mít nic společného. My pro to jako sociální demokraté v žádném případě nebudeme hlasovat ani tady v Poslanecké sněmovně, ani v Senátu. Prostě proto, že je to zase ta vaše typická reforma. Nenabízí žádnou alternativu.

A já bych rád vyzval ministra práce a sociálních věcí, aby se k těmto věcem tady v Poslanecké sněmovně vyjádřil. Když už tady sedí, neměl by jenom sedět a mlčet, alel měl by také hovořit. A rád bych ho vyzval, ať se jasně omluví za to, co se stalo v loňském roce, ať se omluví za to, že sliboval valorizaci důchodů přes 300 Kč. Přes 300 Kč sliboval ministr, že bude valorizace penzí, když nic takového nebude pravda.

A chtěl bych ho také požádat, aby se vyjádřil k tomu, jakou alternativu mají ti důchodci, kterým už důchody přestávají stačit na to, aby zaplatili nájem, aby zaplatili léky, aby zaplatili potraviny, aby zaplatili služby, které jsou spojené s bydlením.

Jakou tito lidé mají alternativu a co jim tedy vláda nabídne kromě zdražování, dalšího zvyšování DPH a kromě horší valorizace důchodů, kromě zvyšování poplatků ve zdravotnictví. Co jim tedy vláda nabídne, jaká je ona alternativa a jaká je ona možnost?

Je potřeba si uvědomit, že tady nejde jenom o peníze, o tu částku valorizace důchodů. Vždyť přece ty nůžky, ten tlak jde ze všech stran. Na ty lidi jde tlak ze všech stran.

Už jsem tady mluvil o zdražování. Je problémem financování sociálních služeb. Jestliže vláda postupně krátí peníze na sociální služby, tak je přece jasné, že poskytovatelé sociálních služeb budou chtít větší platby, budou chtít větší platby právě od důchodců, kteří tvoří významnou část klientů sociálních služeb. Jestliže se krátí peníze na domovy důchodců, tak je jasné, že tyto domovy důchodců budou požadovat větší platby. Jestliže dneska máme nedostatek kapacity v těchto zařízeních, která se starají o seniory a berou se tam senioři už dnes v tom nejhorším zdravotním stavu, tak je otázka, co bude s těmi dalšími, kdo se o ně postará, a hlavně za kolik se o ně postará v situaci, kdy se všechno zdražuje a valorizace penzí už to v příštích letech nebude kompenzovat.

Já myslím, že je potřeba si uvědomit, že tito lidé se ocitnou pod velikým tlakem a ještě ke všemu jim budou chybět finanční prostředky. Můžete říci - ano, měly by se o ně postarat děti, ale jsou i důchodci, kteří už zůstali úplně sami, jsou i důchodkyně, které žijí samy, protože už nemají manžela, děti se třeba odstěhovaly do zahraničí nebo třeba už dávno zemřely, už nemají rodinu, která by jim mohla pomoci. Jakou alternativu budou mít tito lidé. Kdo jim pomůže, když vy nebudete schopni jim garantovat to základní, to znamená, aby se mohli spolehnout na to, že důchody budou kopírovat vývoj cen.

Já myslím, že prostě není možné, aby se vláda chovala takto podvodně, aby se chovala takto cynicky a aby se chovala takto nekonzistentně. A to je můj třetí argument, který chci dát na stůl proti vašemu postupu.

Jestliže současně má vláda ministra práce a sociálních věcí, který navrhne redukovat valorizaci penzí, to znamená, že místo 300 Kč bude valorizace v průměru 100 Kč v příštím roce, ačkoliv ceny potravin jenom letos vzrostly o více než 10 %, tak přece není možné, aby ve stejné vládě seděl ministr zdravotnictví, který navrhne další zvýšení zdravotnických poplatků.

Není možné, aby ve stejné vládě seděl ministr zdravotnictví, který tvrdí, že by se větší část péče měla přenést do tzv. nadstandardů, které by si lidé měli zaplatit. To přece není konzistentní politika. Přece musíte vnímat situaci lidí komplexně a není možné na jedné straně, aby se k nim vláda zachovala takto, že je připraví o očekávané příjmy, a na druhou stranu jste na ně vyvíjeli ještě další tlak.

A já nemusím chodit příliš daleko. Ten příklad jsme tady měli přece i tento týden. Tento týden tady vládní pravicová většina ODS, TOP 09 a odpadlíci z Věcí veřejných prohlasovali další zvýšení poplatků za odpad. To znamená, důchodci zaplatí o pět set korun ročně víc za odpad díky vašemu rozhodnutí, ačkoliv jim vláda zmenší tempo valorizace důchodu. Čili opět absolutně protisměrná politika. Vy se chováte, jako byste penze valorizovali o pět nebo o šest procent v těch vašich dalších rozhodnutích. Přitom je valorizujete a chystáte se valorizovat možná s bídou o jedno procento v příštím roce.

Není možné na lidi nakládat další a další výdaje a současně se nestarat, kde na tyto výdaje, které musí zaplatit, musí zaplatit, kde na ty výdaje vezmou. Když nezaplatí nájem, tak přijdou o bydlení. Když nezaplatí poplatky za odpad, tak tyto poplatky na nich budou vymáhány. Z toho se prostě nedá utéct. Nedá se utéct. Pokud někde bydlíte, žijete, tak tyhle věci musíte zaplatit.

A to nemluvím o tom, že řada obcí přistupuje ke zvyšování daní z nemovitostí, a to jsou opět další výdaje, kde se nikdo neptá na příjmy majitele takového rodinného domu. Každému je jedno, jestli už to náhodou není důchodce, který tam žije sám. Prostě obec zvedne daň z nemovitosti, tiše přijde složenka a důchodce bude muset zaplatit bez ohledu na to, že mu tahle vláda zlikviduje valorizaci důchodu.

Tohle není spravedlivá politika. Tohle není promyšlená politika a jestli vy ji tady prosadíte, tak už příští rok se budeme v reálném životě setkávat s tragickými situacemi, do kterých se dostanou tisíce a možná desítky tisíc seniorů v naší zemi. A bude to odpovědnost této vlády a bylo by dobře, kdyby pan ministr práce a sociálních věcí jasně popsal, do jaké situace směřujeme, a co jeho opatření a jím předkládaný návrh ve společnosti vyvolá a ve společnosti přinese.

V žádném případě, v žádném případě žádný sociální demokrat pro něco takového v Poslanecké sněmovně ruku nezvedne. (Celý projev přednesen velmi hlasitě.)

Děkuju. (Potlesk z lavic soc-dem.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.