Špidla: Kolaps čerpání z EU pokračuje, 80 miliard nadále zablokovaných

24.07.2012 9:30

Sociální demokracie považuje problém s čerpáním miliard korun z fondů Evropské unie, které se kvůli vládnímu kolapsu na několik měsíců zcela zastavilo, za nadále velmi vážný.

Špidla: Kolaps čerpání z EU pokračuje, 80 miliard nadále zablokovaných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Odblokování pouze několika – a z finančního pohledu pro nás méně významných - operačních programů, kterým Evropská komise znovuobnovila proplácení, problém plně neřeší. Stále zůstává zcela zablokováno proplácení 7 velkých operačních programů,  ve kterých jsou desítky miliard korun pro ČR -  programy Doprava a Životní prostředí, Severozápad, Střední Čechy, Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Severovýchod a Integrovaný operační program.

Za normálních okolností by letos měla ČR čerpání z evropských programů vyčerpat asi 100 miliard Kč. Ministerstvo pro místní rozvoj ale hovoří o uvolnění pouze 22 miliard, které získáme do konce roku za podmínky, že čerpání alespoň v tomto sníženém rozsahu bude pokračovat. Rozdíl tedy činí asi 80 miliard. Silně pochybuji, že se do konce roku podaří tento rozdíl vyrovnat. Částečné obnovení čerpání nemění základní situaci. Jsme nadále velmi pozadu a již dnes odhaduji nevratnou ztrátu pro ČR v desítkách miliard. V tom nejlepším scénáři by to znamenalo, že přijdeme o 21 až 22 miliard Kč.

Každý další den, kdy jsou tyto programy kvůli vládním chybám pro ČR zablokované, přitom ztráta pro veřejné finance a potřebný rozvoj naší země narůstá.

ČSSD proto považuje situaci nadále za velice vážnou. Apelujeme na vládu P.Nečase, aby opozici i veřejnosti představila takové kroky, kterými v nejbližších dnech obnoví plné  čerpání u VŠECH operačních programů. Pokud se situace výrazně nezmění budou nevratné ztráty velmi vysoké. To si Česká republika v současmé vážné ekonomické situaci nemůže dovolit.

Vladimír Špidla, odborný mluvčí stínové vlády pro evropské záležitosti

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…