Štefek (KSČM): Cesty k úsporám - elektronické aukce

29.10.2012 16:14

Hledat cesty, jak lépe, průhledněji, efektivněji a přitom levněji hospodařit, je úkolem každého krajského zastupitele.

Štefek (KSČM): Cesty k úsporám - elektronické aukce
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Středočeský kraj bude za jakékoliv vlády nucen hledat úspory. Někdo na pravici by jistě rázně škrtl investice do zdravotnictví či sociálních služeb, ale to není vhodná cesta – lepší je zaměřit se na možné snižování investičních nákladů a větší efektivnost každé vydané koruny.

Jednou z cest k úsporám by mohly být elektronické aukce. Nejen že mohou o desítky procent snížit cenu vhodných veřejných zakázek, ale přispějí i k větší transparentnosti celého procesu.

Elektronická aukce není žádné sci-fi, používá se stále více v soukromém i veřejném sektoru. Je to obdoba klasické aukce s tím, že soutěžící snižují v průběhu aukce hodnotu svých nabídek. Nevyhrává tudíž nejvyšší nabídka jako u klasické aukce, ale právě nejnižší.  Konkurenti na sdíleném webovém prostoru se samozřejmě vzájemně neznají, znají jen číslo konkurenta, který nabízí nejnižší cenu …

Přínos elektronických aukcí spočívá nejen v otevřené, transparentní soutěži teoreticky neomezeného množství dodavatelů s relativně nízkými náklady na samotnou aukci, ale i ve značné finanční úspoře, v efektivnější administraci zadávání veřejných zakázek.

E-aukce je vhodná tehdy, jestli je hodnota kontraktu dostatečně vysoká, kdy jsou poptávány služby či předměty, které jsou hojně dostupné na trhu a kdy lze veřejnou zakázku kvantifikovat, tedy jestli se porovnává např. cena či objem.  V případě, že je třeba zajistit i určité kvalitativní předpoklady, musí okruh dodavatelů definované požadavky předem splňovat. To ostatně může být předmětem jakéhosi síta první vlny zájemců.

Příkladem vhodným pro elektronické aukce jsou tak třeba opravy fasád a vodovodních řadů, rekonstrukce ulic, ale i stavební dozor či finanční služby nebo dodávky kancelářského vybavení a IT techniky, energií či pohonných hmot.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Štefek - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.