Štefek (KSČM): O metodách naší práce

05.11.2012 4:31

Budu trochu parafrázovat jednoho amerického státníka, když řeknu, paradoxně po úspěšných volbách (což nás ale nesmí uvést do sebeuspokojení), "neptej se, co může udělat strana pro tebe, ale co ty můžeš udělat pro stranu".

Štefek (KSČM): O metodách naší práce
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Stále častěji se setkáváme s tím, že politiku lidé vnímají jako velkou špinavou hru, o kterou se blíže zajímat je skoro sociálně patologický jev. Může za to samozřejmě současná politická kultura, její představitelé a pravidla, která umožňují faulovat, podvádět, tunelovat.
 
Většina předvolebních mítinků je tak doprovázena velmi nízkou účastí, kterou mohou poupravovat vlastní členové či objednaný kompars. O prázdných náměstích toho ví hodně nejen například ODS, která nepřilákala mnoho lidí ani na pouťové atrakce, ale samozřejmě i další strany, nás bohužel nevyjímaje.
 
Už se nesetkáváme jen v uzavřených místnostech, děláme politiku pro lidi, jdeme za nimi ven, na náměstí. Ale ani tam lidé, ubíjení každodenním shonem, většinou nepřicházejí.
 
Osvědčilo se posunout ono heslo "jít za lidmi" ještě dále. Tedy ne na náměstí, ale přímo tam, kam lidé pravidelně přicházejí a odcházejí – před autobusová a vlaková nádraží či před supermarkety.
 
Velice pozitivně vnímám možnost využívat ústavou dané petiční právo. I malá petice k lokálnímu problému, pokud již nemáme nějakou celostátní, nám umožňuje bez nahlášení a bez poplatků postavit petiční stánek na veřejném místě, třeba právě k východu z nádraží. Správně označený stánek, množství doplňujících propagačních materiálů a poučená obsluha v počtu i dvou lidí pak může udělat velký kus práce v propagaci naší politiky.
 
Velké petice nejsou sice pro žádný orgán ve svých požadavcích závazné, ani veřejné slyšení v petičním výboru Poslanecké sněmovny neznamená vítězství petentů. Ale to může být v kampaních často vedlejší – hlavním cílem je přece komunikovat s veřejností, sdělit jim náš postoj a získat pro něj podporu občanů – a petiční stánky tento účel plní. A navíc máme i petice "malé", lokální, které mohou odstartovat určitým počtem podpisů (ovšem za přísnějších podmínek pro podepsané) místní referenda nebo donutit zastupitele obce či kraje projednávat určitý problém.
 
Velké naděje v naší propagaci se upírají také k internetu. "Vše na internet!" – slyšíme v našich řadách. Ale tím to nekončí. Dnes již není nejdůležitější být na internetu, protože v oné džungli, která je už bohužel protkána komercí na každém kroku, můžeme dospět do stádia, kdy naše informace budeme číst zase jenom my. Nejdůležitější je být na internetu vidět a přivést čtenáře právě k nám. A tady buď musíme opět investovat statisíce do reklamy nebo do optimalizace pro vyhledávače, do "byznysu klíčových slov", nebo se spoléhat na to, že se sami, něčím, dostaneme do nejčtenějších webových stránek a někdo z nich pak se zvědavostí zabrousí i na stránky naše. To je ale v rukou hlavně novinářů a naštěstí trochu i diskutujících, kteří své názory pod články dávají. Pokud se zaměříme na diskuse na nejčtenějších stránkách – na seznam.cz a idnes.cz, můžeme naší straně pomoci i bez náročných finančních investic.

Zdeněk Štefek, zastupitel Středočeského kraje za KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…