Štengl (SPOZ): Když dva dělají totéž...

14.02.2014 21:27

Reakce předsedy SPOZ Zdeňka Štengla na rozhovor ParlamentníchListů.cz s podnikatelem Karlem Janečkem.

Štengl (SPOZ): Když dva dělají totéž...
Foto: Archiv SPOZ
Popisek: Zdeněk Štengl, předseda Strany práv občanů - Zemanovci

S velkým zájmem jsem si v ParlamentníchListech.cz přečetl rozhovor s Karlem Janečkem, především proto, že jeho snahy jsou mně osobně velmi sympatické. Změna volebního zákona je již léta základem politické části programu SPOZ a i mnohé nápady pana Janečka jdou tímto směrem. Transparentnost politiky i státní správy je i podle našeho názoru základem boje proti nehospodárnosti a korupci.

S tím větším překvapením jsem četl několik vyjádření tohoto „papeže transparentnosti“ ke krokům prezidenta Zemana. Například tvrzení, že jmenování vlády až tři měsíce po volbách je vinou prezidenta, lze omluvit jen několikaměsíční nepřítomností v českých krajích. Stačilo si zjistit, kdy byla podepsána koaliční smlouva a kdy byl prezidentovi předložen návrh vládní sestavy. Ze zdržování jmenování vlády prezidenta nepodezírá žádná z koaličních stran. To je však jen detail.

Mnohem horší je, že když prezident veřejně, tedy „transparentně“ vyjádřil své výhrady k některým „nejmenovaným“ ministrům označil to pan Janeček za „jeho osobní zášť“. Zasvěcení veřejnosti do „tajů“ vyjednávání o sestavení vlády dokonce pokládá „za ohýbání Ústavy na maximum“ a prý si „jen těžko lze představit horší“.

A pokud veřejně, tedy „transparentně“ oznámí premiérovi, že podepsal dokument historické závažnosti s fatálními chybami, pokládá pan Janeček za „osobní ješitnost, zášť a snahu někoho potopit“. Tohle podle pana Janečka nejsou informace pro veřejnosti, ale jen „pro nás kluky, kteří spolu mluví“.

O odpovědi „Je to bezpečnostní riziko“ na otázku „o zjevném příklonu prezidenta k Rusku“ platí, že na hloupou otázku hloupá odpověď. A tvrzení o „kamarádíčkování Zemana s Janukovičem“ nelze pokládá za nic jiného než veseloherní vložku.

Zbývá si odpovědět na otázku, kde se náhle vzala ta zášť? Proč je náhle prezident, jehož zvolení přivítal, i když ho nevolil, najednou „ochlasta a mozek mu už prostě nefunguje“?

Zaskočený čtenář by mohl předpokládat, že v posledním roce byl pan Janeček přítomen několika bujarým večírkům v prezidentově přítomnosti.

Pravda je však jiná a i tento problém vyřešil pan Janeček za nás. Na otázku, zda se vůbec s prezidentem sešel, totiž odpovídá: „Ne, setkání se nepovedlo. Já jsem se pak dozvěděl z důvěryhodných zdrojů, že lidé kolem něj to zablokovali. Nechtěli, abych se s ním setkal“.

Konečně se mi rozsvítilo. Tahle část rozhovoru je, řečeno slovy samého pana Janečka, motivována „osobní ješitností, záští a snahou někoho potopit“. No, proti gustu žádný dišputát.

A konečně sám termín „důvěryhodné zdroje“ svědčí o tom, že Karel Transparent Janeček již patří mezi „kluky, kteří spolu mluví“. Je to škoda.

Zdeněk Štengl, předseda Strany Práv Občanů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPOZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…