Štěpánek (ODS): Nedotujme vymahače

06.04.2010 13:39

Koncesionářské poplatky jsou jenom pro zlost.

Štěpánek (ODS): Nedotujme vymahače

S prosbou o pomoc se na mě obrátil jeden nešťastný a zároveň pořádně naštvaný televizní poplatník. Píše:

Za rok 2007 jsem svým opomenutím, což je jistě má chyba, zapomněl zaplatit poplatky ČT ve výši 480,- Kč. Na toto opomenutí jsem byl upozorněn až výrokem Obvodního soudu pro Prahu 9 platebním rozkazem ve prospěch JUDr. Dalibora Kalcso. Žádnou jinou upomínku na nezaplacenou částku 480,- Kč jsem neobdržel.


Tento platební rozkaz byl tak nešťastně formulován, že jsem z něj špatně pochopil, jakou částku mám panu Kalcsovi skutečně zaplatit. Na dvou stránkách plných čísel byla v závěru formulace "náhradu nákladů řízení ve výši 6 669,00 Kč". Tuto částku jsem také správně v termínu zaplatil. Naneštěstí jsem přehlédl před touto větou písmenko "a", které spojovalo tuto částku ještě s původní dlužnou částkou 480,- Kč, která byla uvedena o dvě stránky výš.

Dále čtěte: Štěpánek (ODS): Koncesionářské poplatky jsou neefektivní

Stalo se tedy to, že jsem omylem zaplatil pouze jakousi "pokutu" a neuhradil původní dlužnou částku. Na tento zcela neúmyslný omyl jsem byl upozorněn až exekučním příkazem soudu na můj majetek s povinností uhradit dalších 11 731,- Kč. Opět jsem po celou dobu neobdržel ani jednu upomínku na dlužnou částku 480,- Kč.


Domnívám se, že už to, že jsem téměř sedmitisícovou částku uhradil nade vší pochybnost, demonstrovalo mou snahu dluh uhradit, že se tedy jednalo pouze o omyl způsobený tím, že formulace od soudu byla velmi nepřehledná. Proto mi připadá zaplatit celkově 17 920,- Kč za to, že jsem zapomněl zaplatit 480,- Kč, jako více než drsný trest.

Dále čtěte: Televize budou přenášet reklamu častěji

Tolik dopis od jednoho koncesionáře. Někdo může říct, dobře mu tak, zavinil si to sám. Jenže tohle se může stát prakticky komukoli, stačí jedno opomenutí a chvilka nepozornosti. Opravdu chceme, aby veřejná instituce, kterou si financujeme, proti nám, televizním poplatníkům, postupovala tímto způsobem? Opravdu je správné bez jediné upomínky namísto 480,- Kč zkasírovat 17 920,- Kč? A to nejstrašnější nakonec: podstatná část z téhle sumy vůbec neskončí v televizní pokladně, nýbrž v kapse vymahačů, které si Česká televize najala. Dobrý kšeft, ne?

Opravdu to takhle chceme?

Pokud televizní a rozhlasové poplatky zrušíme a financování České televize a Českého rozhlasu převedeme na státní rozpočet, podobné příběhy už zůstanou navždy minulostí.

Udělejme to!

VIZE 2020 - Konečná verze

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ods.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…