Štětina (VV): Snad ostravský zubař používal rukavice a varoval své partnery

18.01.2012 7:20 | Zprávy

Naše veřejnost byla informována o tom, že jeden lékař, který se oběsil, trpěl onemocněním AIDS a mohl tuto smrtelnou chorobu přenášet na své pacienty. Protože byl velmi známým zubařem, měl hodně pacientů a mohl tedy toto onemocnění nekontrolovatelně šířit. Je tomu opravdu tak?

Štětina (VV): Snad ostravský zubař používal rukavice a varoval své partnery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Štětina

Je třeba vzít, se vší vážností, na vědomí několik základních skutečností. Ve světě stále narůstá počet tohoto onemocnění, kauzální léčba zatím není a očkování není ještě stoprocentní. Ani naší zemi se AIDS nevyhýbá, spíše naopak. V civilizovaných zemích je běžné a normální, že jedinec, který má z různých důvodů obavy z toho, že by mohl touto chorobou býti postižen, nechá si udělat, anonymně, test na AIDS. Je-li tento test pozitivní, tzn., že byly zjištěny protilátky nebo antigen viru HIV, měl by tento pacient zásadním způsobem změnit svůj způsob života. Pohlavní styk, který je nejčastější cestou infekce, musí být chráněný, tedy s kondomem. Přenos krevní cestou bývá nejčastěji infikovanou transfuzí, velmi zřídka, spíše nepravděpodobně, drobným poraněním. Naopak společné používání injekčních stříkaček a hlavně jehel, které se nesterilizují, může velmi ohrozit další jedince a to nejenom infekcí HIV, ale také hepatitidou, syfilisem a dalšími infekčními chorobami. Poslední způsob přenosu HIV z matky na dítě se může realizovat během gravidity, při porodu, ale i kojením. Proto je plně indikována interrupce u ženy s pozitivním testem na HIV.

Z tohoto stručného přehledu tedy vyplývá jeden základní fakt: V případě, že lékař, mající pozitivní test na HIV používá při všech lékařských zákrocích rukavice, neměl by být přenašečem této smrtelné choroby. Dnes každý stomatolog používá při všech výkonech rukavice, tzv. „aidsovky“ a chrání nejenom pacienta, ale také sebe. S největší pravděpodobností tedy nemohl zubař toto onemocnění přenášet a mohl svoji praxi provozovat. Z hlediska lékařské etiky však tato situace není zase tak jednoduchá, neboť lékař by měl být zdravý a netrpět žádnou infekční chorobou. Pokud zjistí, že test na HIV byl opakovaně pozitivní, měl by změnit svoji profesi a to zejména tam, kde může dojít ke styku s krví pacienta. Jak? Např. odejít z chirurgického oboru do oboru spíše administrativního, resp. nechirurgického. Opět však je třeba zdůraznit, že gumové rukavice jsou základní pomůckou při ochraně proti viru HIV, který je velmi citlivý proti zevním vlivům, např. je ničen teplotou nad 60 stupňů Celsia, běžnými chemickými látkami, dezinfekčními prostředky a hlavně chlorovými preparáty.

A již úplně na závěr: Bývalý americký profesionální basketbalista Magic Johnson v roce 1991 oznámil světu, že jeho test na HIV je pozitivní, není dosud známo, že by někoho nakazil a sám dosud žije a účastní se kampaně proti šíření nemoci AIDS. Pokud výše zmíněné skutečnosti vedly zubaře k tomu, že si vzal život, je to pro jeho nejbližší příbuzné tragické.

MUDr. Jiří Štětina, poslanec Parlamentu ČR za Věci veřejné

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Český eurokomisař. Nerudová nebo Síkela. Morální majáci

7:02 Mašek (ANO): Český eurokomisař. Nerudová nebo Síkela. Morální majáci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k brzkému výběru českého eurokomisaře.