Svoboda (KDU-ČSL): Nečasova Realpolitik

13.09.2012 10:00

Spor mezi lidskými právy a ekonomickými zájmy není nic nového, upřednostňování byznysu (tzv. Realpolitik) se ale obvykle dělá tiše.

Svoboda (KDU-ČSL): Nečasova Realpolitik
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Pavel Svoboda

Premiér se k Realpolitik ale přihlásil neomaleně a nahlas, když 10.9.2012 dal přednost podpoře exportu před ochranou lidských práv (dalajlama, Pussy Riot), a vyvolal tím ostrou reakci ministra zahraničí Schwarzenberga. Kníže zasluhuje kritiku za spoustu věcí, ale zde ho nyní musím pochválit za principiální postoj vůči premiéru Nečasovi v této otázce.

Na premiérově projevu mi vadí tři věci: (1) položení lidských práv na stejnou misku vah s rozsahem exportu, (2) srovnání dalajlamy a Pussy Riot a (3) péče o export na úkor lidských práv z úst premiéra, jehož vláda jinak exportu spíše škodí.

Ad (1): Prezident Havel se musí obracet v hrobě: položení lidských práv na stejnou misku vah s rozsahem exportu v zemi sametové revoluce je silná káva. Nečasovu zmatenost ukazuje parodox -. odsudek „módní“ podpory dalajlamy a Pussy Riot nad jedné straně a jeho tvrzení, že podpora lidských práv nadále zůstat klíčovou v české zahraniční politice, na straně druhé. Ale v reálném světě nejsou jen nějaká obecná lidská práva, jsou tu hlavně větší či menší příběhy o jejich porušování. Dalajlama a genocida Tibeťanů patří spíše k těm větším, a proto premiér Nečas zplodil protimluv, když chce tibetskou otázku vyloučit z lidskoprávního diskurzu.

Jde ale o projev obecnějšího směřování této vlády, pro níž mají cenu jen peníze na kontech úzké skupiny průmyslníků: ekonomické nazírání na veřejné i soukromé stránky života (úspěšný je ten, kdo je bohatý a slavný, učitel a vědec je looser) je vlastní příčina celkového stavu této země, to je i příčina korupce, příčina "blbé nálady", ale (kromě obchodníků a korupčníků) zlatý důl pro psychiatry a výrobce sedativ. Jistě v rámci politického realismu platí „všeho s mírou“, ale musí být zjevné, zda je důležitější výše exportu anebo osudy lidí: už jen přiznání, že takový dopad je možný, znamená, že u druhé obchodní straně není něco podstatného v pořádku.

Ad (2): Srovnání dalajlamy a výše exportu považuji za skandální. U Pussy Riot jsem střízlivější: podle mého názoru naprosto nesedí přirovnání ke stalinskému řádění, jak to tvrdí kardinál Duka, ale ani často používaná paralela s Plastic People není namístě, ti při svých protestu proti totalitě neznesvětili něco, co je pro významnou část obyvatelstva země svaté – pravoslavný chrám. Ghándí by takto rozhodně nejednal. Mimochodem, kdy už skalní zastánci Pussy Riot najdou odvahu přeložit název této skupiny, když jde o tak úžasně čistý protest? Navíc ti, kdo podporují dalajlamu i Pussy Riot, by se měli rozhodnout: adorovat duchovnost dalajlamovu a současně schvalovat znesvěcení pravoslavného chrámu je protimluv.

Ad (3): Jestli chce premiér opravdu něco udělat pro český export, tak by měl především postavit do latě ministry Schwarzenberga a Kubu, kteří na poli ekonomické diplomacie vedou tichou válku škodící vývozcům, měl by stabilizovat daňový systém kvůli předvídatelnosti cen, měl by se zasadit o přístup k euru ze stejného důvodu a ne ó-dé-esácky podrývat základy hodnotového systému západní civilizace, k němuž lidská práva patří.

Ze všech těchto důvodů je zásadový postoj ministra Schwarzenberga v konfliktu exportu a lidských práv chvályhodný. Jde o zásadní ideový střet: jde o peníze „až na prvním místě“ vždy, i při exportu, anebo existují vyšší zájmy a hodnoty? Teď se ale nabízí jediná otázka: co z tohoto postoje ministr zahraničí vyvodí? Nic jako obvykle (viz např. jeho holedbání, že opustí vládu, pokud svému bývalému kolegovi Čunkovi za pomoci amerických detektivů neprokáže korupci – což neprokázal)? Rozdělaná vládní agenda dostane přednost? Anebo kníže činem dokáže, že Nečas už není přijatelný premiér?

Pavel Svoboda místopředseda KDU-ČSL

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…