Svobodní a Soukromníci: Obnovme vlastnické vztahy k půdě. Jde o jedinou obranu proti suchu

20.09.2016 17:40

V posledních týdnech před krajskými volbami přicházejí strany a hnutí s prohlášeními, jak zvládnout problémy se suchem, které nás v posledních dvou letech obstojně potrápilo. Z přehlídky nápadů volně parafrázuju ty, které by mě pobavily, kdyby problém nebyl skutečně vážný: vytvoříme strategii, omezíme spotřebu vody v krajských budovách, do zásad územního rozvoje kraje namalujeme nějaké nové fleky, kterými něco nového zakážeme nebo povolíme, posypeme zemědělce dotačním cukrem a oni se začnou chovat slušně ke krajině

Svobodní a Soukromníci: Obnovme vlastnické vztahy k půdě. Jde o jedinou obranu proti suchu
Foto: red
Popisek: Soukromníci a Svobodní

Ale proč je vlastně sucho? Skutečně to není tím, že na krajském úřadě úředníci splachují po každé potřebě. Sucho má dva důvody. Neprší a hlavně v zimě nesněží. A když už prší, voda steče po  lánech dolů a strhne s sebou ornici. Nic jí nestojí v cestě a voda nemá čas se zasáknout. Eroze a sucho jsou nerozlučně spjaté fenomény. Opatření proti erozi jsou zároveň opatřeními proti suchu.
 
K tomu, aby došlo k ozdravení zemědělské krajiny, je třeba využít dvě metody. A je třeba použít obě dvě zároveň.
 
Znovuvytvoření krajinných prvků, které přetnou dráhy koncentrovaného odtoku vody ze současných obrovských lánů. Do krajiny je třeba vložit pásy krajinné zeleně, zasakovací pásy, meze, menší suché poldry a dobře trasované polní cesty. Nutnou podmínkou pro jejich zakládání je dokončení komplexních pozemkových úprav v obcích. Svobodní a Soukromníci chtějí v tomto směru poskytnout obcím maximální podporu v zahajování úprav.
Obnovení víry vlastníků zemědělských pozemků v to, že mohou zemědělce, kteří hospodaří na jejich pozemcích, trestat tehdy, pokud jim devastují jejich majetek.
Ministerstvo zemědělství se tváří, že stav zemědělské krajiny ho trápí, že ho trápí eroze a sucho. Nedávno zveřejnilo dokument „Strategie resortu MZe České republiky s výhledem do roku 2030“, ve které ukazuje, jak chce situaci řešit. Jak říká ministr Marián Jurečka: „Zemědělec musí vědět, co po něm stát chce“. A mezi to zahrnuje i to, že se má chovat tak, aby nedevastoval zemědělskou půdu. Kromě toho hodlá metodou dotačního cukru obrovských rozměrů řídit v zemědělství snad vše. V úvahách MZe není žádná role pro vlastníky, vše je jen o komandování zemědělců. Informačně a evidenčně používá MZe mapu půdních bloků veřejného registru půdy (tzv. LPIS). Je-li nějaký blok ohrožen erozí, pak na něm bude MZe (úmyslně zjednodušuju) vyžadovat použití takové agrotechniky a osevních postupů, aby se degradaci půd předešlo.
 
Půdní bloky fixují bolševikem stvořenou strukturu krajiny
 
Víte, v čem je potíž? Tyto půdní bloky jsou totožné s bolševickými lány a vlastnické hranice pozemků tu nemají žádný význam. Je jedno, že ornice z pozemku jednoho vlastníka odteče na pozemek druhého vlastníka. Podstatné je, že zůstane v bloku.
Celý tento koncept centrálního řízení zemědělství a rozhodování podle hranic půdních bloků, které nijak nesouvisí s vlastnictvím, je zvrácený. Sám je příčinou udržování situace, vytvořené na venkově bolševikem, v prakticky nezměněném stavu. Pro kolchozníky je to velmi příjemné. Vlastníci pozemků jsou pro ně většinou jen otravnými parazity, kteří jim jen znepříjemňují život. Na venkově sametová revoluce ještě neproběhla.
 
Podařilo se tedy komunistům zcela zničit vlastnický vztah k půdě?
 
Z vlastní zkušenosti ze služby, kterou zemědělcům poskytuju, tedy z nákupu zemědělské půdy od vlastníků, přináším skvělou zprávu: nepodařilo! Mnozí vlastníci odmítají prodat s tím, že: „To by se staříček obracali v hrobě. Zemědělská půda sa neprodává!“ Je to ale to jediné, co z vlastnictví často zůstalo. Pokud vlastníkům ukážu, jak konkurenční zemědělec, který má jeho pozemky pronajaté, jejich majetek devastuje, nehodlají s tím nic udělat. Považují to totiž za nemožné a sebe za bezbranné. Nechají je beztrestně dál páchat zlo a odměnou je jim obvykle ubohé nájemné, často v naturáliích – třeba pytel mizerné zadiny za hektar a rok. Až 90 % z vlastníků ani neví, kde jejich pozemky jsou.
 
25 let po sametové revoluci je třeba urychleně provést resuscitaci vlastnictví zemědělských pozemků. To znamená aktivovat vlastníky k tomu, aby se bránili devastaci jejich majetku kolchozníky. K tomu vlastníci potřebují:
 
1) dozvědět se, že na nich dochází ke škodám
2) vědět, jak se bránit
 
Monitoring půdní eroze
 
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půd je veřejná výzkumná instituce, zřízená Ministerstvem zemědělství. Ve spolupráci se Státním pozemkovým úřadem vytvořili „Webový portál monitoring eroze zemědělské půdy“ s mapovou aplikací. Portál slouží k hlášení, evidenci a vyhodnocování jednotlivých erozních událostí. Považoval jsem zřízení portálu za počátek možné změny k lepšímu. Také za nástroj, kterým by aktivní vlastníci zemědělské půdy mohli být informováni, že na jejich majetku dochází ke škodám. Na následujícím odkazu si můžete mapovou aplikaci otevřít:
 
Že by se na území Zlínského kraje odehrálo od roku 2005 jen 11 erozních událostí? Ale kdeže!Udělejte si procházku po polních krajinách kraje a zjistíte, že situace je ve skutečnosti výrazně horší. Erozních událostí budou tisíce a budou se dotýkat obrovského množství vlastníků. Výše zmíněný projekt je v této podobě nepoužitelný.
 
Co uděláme?
  • Vytvoříme vlastní mapovou aplikaci a zajistíme mnohem podrobnější průzkum eroze v kraji. Pomocí GPS a katastrálních dat zjistíme vlastníky devastovaných pozemků.
  • O každé události bude kraj vlastníky informovat
  • Zajistíme odborný odhad toho, o kolik více ornice bylo z jejich pozemků za rok erozně smyto vlivem nevhodné agrotechniky. Budou to často údaje v tunách. Přepočítáme aspoň tabulkově, jak dlouho se takové množství ornice na jejich pozemku vytváří. Také spočítáme, kolik by v pohonných hmotách stálo přepravit smytou ornici ze spodního okraje jejich pozemku a rozprostřít ji znovu po pozemku. (Bývají to ohromující údaje.)
  • Kraj nabídne vlastníkům odbornou a právní pomoc při domáhání se svých práv.

Marek Štěpán, krajinný architekt, kandidát koalice Svobodní a Soukromníci ve volbách do krajského zastupitelstva Zlínského kraje v roce 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…