Vítek (Unie BS): Vláda dluží hasičům 8% a šaráda pokračuje

31.07.2014 9:00

V roce 2010 se tehdejší vláda rozhodla na dobu tří let o 10% snížit objem platů, které jdou do veřejné správy včetně bezpečnostních složek, že za tři roky dojde k navrácení těchto 10%, ale vracet se nějak politikům nechce.

Vítek (Unie BS): Vláda dluží hasičům 8% a šaráda pokračuje
Foto: archiv
Popisek: Jiří Vítek, předseda pražských Patriotů

Už před snížením těchto platových tarifů v roce 2010 postupně docházelo ke snižování i dalších složek platu za směnnost nebo rizikovým příplatkům, atd. Tentokrát se však již jednalo o razantní snížení platů v tarifní tedy nárokové složce platu.U příslušníků to znamenalo, že na své výplatnici měli o více jak 3000 Kč méně, tedy i více než 10%. 
 
Část příslušníků začalo mít dlouhodobé problémy, jak vyjít s platem. Je třeba si uvědomit, že každý z nás má nějaký finanční plán, na základě kterého plánuje, co si může a nemůže dovolit. Pokud například splácí hypotéku nebo má větší finanční závazek a přes tři roky má měsíční výplatup tři tisíce nižší,je určitě jeho situace dost zoufalá. Některým pomůže rodina, někteří se dostanou po určité době do dluhových pastí. Musíme si uvědomit, že příslušníci bezpečnostních sbor nesmí vedle služby vykonávat žádnou jinou výdělečnou činnost. 
 
Mnozí to samozřejmě řeší odchody do civilu. Bohužel především odchází ti zkušenější příslušníci, kteří mají rodiny a ztratili naději ve zlepšení podmínek a politikům nevěří. Současný stav jasně ukazuje, že s hasiči a policisty se prostě zachází jako s hadrem a o bachařích ani nemluvím. 
 
Nekonečný boj o navrácení 10% vyústil koncem loňského roku k sepsání petice. Petici podepsalo přes 24 tisíc příslušníků a předali jsme ji v premiéru Sobotkovi a šéfovi vnitra Chovancovi, tam došlo k dohodě podání rukou, že 8% bude navráceno v roce 2014, tedy že tito dva pánové udělají vše pro navrácení. Prozatím se vládě podařilo navýšit platy navrácením o "závratná" 2 procenta a poslední informace od ministra Chovance je, že maximum je dalších 3,5%. Víc ani ťuk. To je tak, když si s někým v této zemi podáte ruku.
 
Politici si z nás už dělají víc než srandu, ministr financí Babiš mě na žádost o jednání odepsal, že nemůže tento problém řešit s každým, že toto téma řeší s premiérem a ministrem vnitra. Tedy těch 24 000 příslušníků bezpečnostních složek, které díky petici zastupuji jako předseda Unie bezpečnostních složek a organizátor petice je asi ještě málo. Zde musím férově uvést, že premiér si na nás našel hodinu a ministr vnitra každý měsíc pořádá pravidelnou dvouhodinovku, ale chápu, že problémů kolem pana ministra  financí je víc než dost. Možná bude rád, když se těch 24 000 příslušníků podívá za ním ?
 
Pro úplnost míra inflace se meziročně pohybovala v průměru kolem 2% ročně od roku 2010. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…