Vostrá (KSČM): Budou ve školách opět supertřídy?

04.08.2012 13:45

Ve školách by mohly znovu vznikat „supertřídy“. Ne snad, že by zvláště nadané děti byly shromažďovány do speciálních kolektivů, ale nedostatek financí vede ředitele škol ke slučování tříd do velkých celků.

Vostrá (KSČM): Budou ve školách opět supertřídy?
Foto: KSČM
Popisek: Miloslava Vostrá

Přestože tedy moderní pedagogika doporučuje menší třídy, aby se učitel mohl věnovat všem žákům jednotlivě, naše školy půjdou zřejmě opačným směrem. Zřejmě se tak znovu dočkáme tříd o třech desítkách žáků.

Ředitelům to nemůžeme mít za zlé. Jsou nuceni k šetření a musejí najít možnosti, kde potřebné peníze uškudlit. Na platech? Učitelé, natož ostatní personál nutný k chodu škol, nepatří mezi zaměstnance s nadprůměrnými nebo vysokými platy. Naopak, zasloužili by si brát více, než dosud. Nejsou peníze na vybavení, moderní výuka se bez učebních pomůcek neobejde. Není možné chtít po učitelích zajímavé a přínosné vyučování, pokud budou mít k dispozici pouze tabuli a křídu. A tu ještě na příděl. Zoufalí ředitelé tak musejí hledat jiné možnosti. A menší počet tříd je, bohužel, schůdnou cestou, kde peníze ušetřit a chod školy co nejméně ohrozit.

Opět jsme svědky střetu ekonomické reality s ideály. Odborníci nám říkají, že malé třídy jsou zárukou kvality vzdělání, protože učitel má čas se věnovat i slabším. Ekonomové upozorňují, že více peněz do školství plynout nemůže. Ředitelé škol jsou tak mezi dvěma kameny, s nimiž nemohou nic dělat. Bohužel pro všechny je ekonomický kámen tím tvrdším. Pokud tedy do školství nepoplyne více peněz, bude kvalita vzdělávání omílána a zmenšována. A to se po čase nutně odrazí i na konkurenceschopnosti celého našeho státu.

Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…