Žaloudík (ČSSD): Další e-pokusy ministerstva zdravotnictví za půl miliardy

20.02.2013 9:59

Ministerstvo zdravotnictví se ještě neotřepalo z otřepané kauzy IZIP, z poslaneckého nápadu plošných e-receptů, ostatně ani z krachu svých nadstandardů, připlácení za nadlékaře, elektronických aukcí na léky a dalších nekonzumovaných ustanovení, které si do zákonů halasně prosadilo, a už je i tiše opravuje, a už zase kvapí utratit 500 milionů korun za další pokus o e-health, elektronické zdraví či elektronické zdravotnictví. Seje tak další plevel, tedy e-plevel, který bude muset za čas zase někdo vyplevelit. Kde není zdraví přirozené, elektronické zdraví nepomůže.

Žaloudík (ČSSD): Další e-pokusy ministerstva zdravotnictví za půl miliardy
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Pan ministr Heger sní na jedné straně svůj top-sen o odstátnění státních nemocnic a oslabení role nemocného státu ve zdravotnictví, na druhé straně se data odevšad a o všem budou nákladně zestátňovat a stát se bude z nemoci datově léčit, respektive e-léčit. Koaliční tezi o nezbytné decentralizaci naplní ministerstvo zbytnou centralizací za půl miliardy.

 V našem zdravotnictví je samozřejmě mnohé po léta elektronizováno. Bez vstupu do počítačových systémů se nedá provést ani vyšetření moče a už vůbec se nedá vyúčtovat. O všem, co se kolem pacientů šustne, mají už léta záznamy zdravotní pojišťovny čili správci veřejné zdravotní daně, spravující také veškeré údaje o diagnostických a léčebných výkonech, a doufejme i diagnózách. svých pojištěnců.

 Ministerstvo navíc ještě ani neprozkoumalo, které z jím uzákoněných registrů jsou pro chod medicíny nezbytné, které možná zbytné a které si do zákona prosadilo zbytečně. Které další registry řádnou funkci plní, aniž je zákon vůbec uchopil. Průzkum reálných poměrů na bojišti nelze nahradit e-poznáním od stolu stejně jako ministerskou nekomunikaci nelze nahradit virtuální e-komunikací.

 Lékaři a nemocnice mezi sebou údaje o nemocných každodenně sdílet umějí, tam kde je to účelné sdílejí nemocnice také obrazové informace v systémech PACS. Osvícenější zdravotní pojišťovny už vybavují pojištěnce e-kartami, kde může být zaneseno vše podstatné o jejich hlavních diagnózách a užívaných lécích pro akutní situace, rychlou informovanost i zdravotní bezpečnost. Léta živelně rozvíjený systém různých správců a zřizovatelů zdravotnických zařízení lze jistě dále propojovat a kultivovat zejména na regionálním principu, protože nemocných opečovávaných napříč vlastí, třeba zároveň v Chebu a ve Vsetíně, je málo a stejně i o nich vede záznamy pojišťovna cestujícího pojištěnce. Že je zpracovává pozdě, chaoticky či vůbec nebo s ministerstvem a zřizovateli dostatečně nekamarádí, je už jiná věc. Desorganizaci nelze nahradit přísliby lepších e-zítřků za 500 milionů.

 Současné ministerstvo zdravotnictví zajisté už neplánuje e-molocha pro své vyžití. Pouze teď rozdá a nasmlouvá zakázky za půlmiliardu, a to i na léta dopředu, pro své následovníky. Ať už se s tím nějak porovnají. To jistě udělají, ale už bez oněch 500 milionů korun, letos přidělených na centralizační e-iluze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…