Zaorálek: Amnestie ukázala stejný problém jako byl problém u abolice

20.03.2013 18:09

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20.3.2013

Zaorálek: Amnestie ukázala stejný problém jako byl problém u abolice
Foto: ČSSD
Popisek: Stínový ministr zahraničních věc za ČSSD Lubomír Zaorálek

Děkuji za každý příspěvek, ale dovolte, abych tady řekl Sněmovně nyní něco, co pokládám za naprosto zásadní a v čem absolutně nesouhlasím s vyjádřením pana poslance Marka Bendy. Já budu přesně citovat, co tady pan poslanec Marek Benda řekl. On řekl větu: Milosti nepatří do právního systému této země.

Opakuji to ještě jednou, přátelé, abyste si to vychutnali: Milosti prezidenta nepatří do právního systému této země! Pan poslanec Benda nám tvrdí, že je to jakési reziduum panovnických výsad, které v naší demokratické Ústavě zůstalo. Já bych se rád zeptal tvůrců Ústavy, kteří ji psali, jestli někdo z nich to myslel tak, že v Ústavě demokratického státu bude pasáž, chápete, která nepatří do právního systému země a ve které my si vzpomeneme na právo, které mívali kdysi králové a ti ho uprostřed demokratického státu budou prostě si moci klidně uplatňovat! Chápete? To je naprosto absurdní? Tvrzení pana poslance Bendy je naprosto absurdní! Není možné, aby v demokratickém státě, kde jsou občané, kteří jsou si všichni rovni před zákonem, byl někdo jako panovník středověkého typu, který může, u něhož se všechno právo vypustí, který může udělat cokoliv. Který, když si umane, tak řekne: Odpouštím! A na druhý den řekne: Co jsem odpustil, ruším! Ty propuštěné zase popravím! Chápete? To je naprostý nesmysl!

Otázka je, buď jsme demokratický stát a zákony musí dodržovat všichni a není nikdo mimo zákon a pan poslanec Benda tady tvrdí něco, s čím já budu vždycky nesouhlasit. Dovolte, abych vás odkázal na votum separatum předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, které napsal v souvislosti s ústavní stížností na amnestii. To votum, a je to předseda Ústavního soudu, říká, že žádná osoba v této zemi není nadřazena přezkumu a její rozhodnutí musí být vždy přezkoumáno! Proto předseda Ústavního soudu se přimlouval v tom votu separatu za to, aby ústavní stížnost na prezidenta byla prozkoumána. Protože nikdo není nad zákony! Nikdo nemůže být nad Ústavou!

Když máme prostě i prezidenta, toho nejvýše postaveného, i on musí respektovat Listinu základních práv a svobod! Jeho činy nemohou být zvůlí! Není možné, abychom řekli, že v této zemi jsme si všichni rovni, ale kromě toho tady máme jednoho člověka, který může udělat cokoli, protože jeho činy se vymykají právnímu systému této země.

Já prostě jakkoliv jsem nestudoval žádná práva ani v Praze ani v Plzni, nikde, tak prostě tvrdím, že tohle je pro mě nepřijatelné. Jako pro právního amatéra. Buď jsme demokratický stát a v této zemi platí zákony pro všechny, anebo jsme tedy monarchie anebo si teda vyberme, co vlastně jsme! Já prostě s touto větou pana poslance Bendy, že milosti nepatří do právního systému země, zásadně nesouhlasím. A je to podle mě nesmysl. (Potlesk z řad ČSSD.)

A já teda bohužel nesouhlasím ani s tím dalším. Když tady pan poslanec Benda řekl, že já reaguji jenom na nějakých deset novinových článků nebo že my reagujeme na nějakých deset novinových článků. Naopak, vývoj přece ukázal, že problém je daleko hlubší a zásadnější. V době, kdy jsme na tomhle pracovali, tak jsme ani nevěděli, že přijde amnestie. To je přece dneska daleko víc než nějakých 10 novinových článků. Ta má s tím problém v tom, že se právě ukázala otázka, že ani prezident republiky nemůže být nad zákony. Amnestie ukázala stejný problém jako byl problém u abolice. A mimochodem, vy jste řekl, že v úpravě v roce 2012 při přímé volbě prezidenta jsme provedli tu změnu...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…