Zelení: Žádáme hlavu hlavního hygienika Víta

01.10.2012 8:51

Za střelbu dětskou pistolkou do prezidenta Klause během 48 hodin zcela správně rezignoval šéf ochranky. Po sérii téměř třiceti úmrtí naprosto nezvládnuté methanolové aféry nebyla vyvozena personální odpovědnost žádná.

Zelení: Žádáme hlavu hlavního hygienika Víta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Politici bezradně rozprávějí o rozdrobených kompetencích. Přitom z hlediska kompetenčního zákona existuje jednoznačně orgán zodpovědný za "ochranu a podporu veřejného zdraví". Náměstkem ministra Hegera pro "Sekci ochrany a podpory veřejného zdraví" je MUDr. Michael Vít. Honosí se i funkcí hlavní hygienik ČR. Pod něj spadá i "Úsek ochrany veřejného zdraví a řízení hygienické služby". Tento muž je již od března na neplacené dovolené poté, co byl obviněn z manipulace veřejné zakázky.

"Žádáme ministra Hegera, aby okamžitě předložil vládě návrh na odvolání hlavního hygienika Víta a aby urychleně vybral nového hlavního hygienika, který se ujme koordinace řešení dozoru nad výrobou a distribucí alkoholu a hlavně likvidací podezřelého alkoholu za účelem ochrany veřejného zdraví. Není možné, aby klíčovou instituci pro veřejné zdraví řídil obviněný na neplacené dovolené. Pokud tak ministr Heger neučiní, musí rezignovat sám," kritizují postup vlády zelení.

"Hygienická stanice, ze zákona odpovídající za dohled nad veřejným zdravím, nemůže bez hlavního hygienika půl roku fungovat. Bezradnost v metanolové aféře ukazuje na selhání hlavní instituce odpovědné za veřejné zdraví," kritizuje stav bezvládí předseda zelených Ondřej Liška.

"Navrhnu zákonnou úpravu, kdy hygienická služba bude samostatnou institucí podřízenou vládě ČR jako celku. Bude vedena nestranickým odborníkem jmenovaným vládou s právem koordinace ostatních resortů právě v případech ohrožení veřejného zdraví. V případech obecného ohrožení bude disponovat stejnými právy jako ostatní složky krizového řízení. Její politická podřízenost ministrovi a propojení s funkcí náměstka se ukázaly jako nefunkční," nastiňuje plány do budoucna senátní kandidát zelených a předseda SZ v Praze Petr Štěpánek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce