Zeman: Heslo Čechy Čechům se podobá nacistickému Juden raus

15.06.2013 11:33

Přepis projevu prezidenta u památníku v Lidicích.

Zeman: Heslo Čechy Čechům se podobá nacistickému Juden raus
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážené lidické ženy, Vážené lidické děti, Vážení občané,

setkáváme se v Lidicích proto, abychom si připomněli památku zavražděných a naprosto nevinných lidických mužů, abychom si připomněli utrpení lidických žen a dětí, ale nejen to. Musíme se ptát, zda nebezpečí, které tehdy mimojité vyvrcholilo lidickou tragédií, není mezi námi, byť v zárodcích, stále přítomno.

Po ulicích některých našich měst se houfují tlupy holých lebek, vyřvávajících hesla nápadně podobná heslům nacistickým. Ano, je to jenom zárodek, ale takto začínal i sám německý nacismus.  

Je jedno heslo, nad kterým bych se rád zastavil. Zdánlivě nevinně znějící heslo Čechy Čechům. Já ale v pozadí tohoto hesla slyším nacistický výkřik Juden raus!

Falešní hlasatelé národní výlučnosti nám tvrdí, že máme být hrdi na to, že jsme se někde narodili, ale narodit se není naše zásluha. Máme být hrdi na celoživotní dílo jak sebe, tak i svých spoluobčanů, ale ona falešná hrdost na pouhý fakt narození se, vede právě k oněm představám národní výlučnosti, k představám Herrenvolku, panské rasy, nenávisti k cizincům a nenávisti k jinakosti. A proto bych chtěl upozornit na skutečné důvody národní i individuální hrdosti.

Dámy a pánové, nejkrásnější a současně nejsmutnější pomník, který jsem v životě poznal, je pomník lidických dětí. Rozhodl jsem se proto, že paní Marii Uchytilové, která zemřela 16. listopadu 1989, udělím při příležitosti státního svátku 28. října státní vyznamenání za její celoživotní práci.

Děkuji Vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Zeman

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie