Ženíšek (TOP 09): Zbytečné pozérství ODS

18.02.2013 11:39

Požadavek TOP 09 na přistoupení České republiky k tzv. Fiscal Compact vyvolal nedávno v médiích i u zástupců ODS neopodstatněné spekulace, které zastřely podstatu věci. Zapomíná se také na to, že i ostatní koaliční partneři vznesli své požadavky na změnu koaliční smlouvy.

Ženíšek (TOP 09): Zbytečné pozérství ODS
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

ODS se snaží vymezit tam, kde je to zcela zbytečné. Chápal bych to u unijních opatření, které zvyšují byrokracii či u návrhů, které chtějí zavést např. nový odvod typu daně z finančních transakcí. Ale u dohody týkající se rozpočtové odpovědnosti považuji zaťaté odmítání za dětinské pozérství. Zvláště, když neumí vysvětlit, proč by nám připojení přineslo újmu. Vypadá to pak jako kritika podle následující logiky: „Protože nemám rád Pepíčka, nehraju s ním fotbal. Zdůvodním to však tím, že se mi nelíbí barva jeho trička.“

Pokud je návrh české finanční ústavy ještě přísnější než tzv. fiskální pakt, neexistuje žádný racionální důvod, aby se k němu Česká republika nepřipojila. Není pravda, že bychom museli přijmout euro, protože k dohodě se mohou připojit dobrovolně i nečlenové eurozóny. Dali bychom jasně najevo, že nám záleží na rozpočtové stabilizaci. Bez té se dlouhodobě udržitelného hospodářského růstu v EU nedočkáme. A pokud náš dominantní obchodní partner nebude růst, českou ekonomiku žádné světlé zítřky nečekají. Připojit se by bylo lepší, než složitě zahraničním politikům i investorům vysvětlovat, že ten náš domácí „pakt“ máme raději.

Proč jsme přišli s návrhem po prezidentských volbách? Jeden z hlavních argumentů ODS spočíval v tvrzení, že nemá cenu přistupovat k paktu z toho důvodu, že prezident Klaus by jej stejně nepodepsal. Nyní se však situace změnila. Vítěz voleb, ač má četné výhrady, již prohlásil, že by tuto dohodu neblokoval.

Mrzí mě, že některá média i zástupci ODS začali naši prioritu pro změnu koaliční smlouvy vydávat za ultimátum a podsouvali nám snahu vyvolat předčasné volby. Nic takového není pravda. Předčasných voleb se sice nebojíme, ale současný vládní projekt považujeme za nejlepší z hlediska prosazování programu TOP 09. Jen si musí koaliční partneři uvědomit, že máme, stejně jako oni, své návrhy na změnu koaliční smlouvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

16:14 Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.