Zimola (ČSSD):Poskytovatele sociálních služeb čeká nelehký rok

17.12.2011 22:40

Jihočeský kraj uspořádal v sále Zastupitelstva Jihočeského kraje informační setkání pro poskytovatele sociálních služeb týkající se dotačního řízení Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Zimola (ČSSD):Poskytovatele sociálních služeb čeká nelehký rok
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Na tomto setkání vystoupila náměstkyně hejtmana a radní pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví Jihočeského kraje Ivana Stráská, která přítomné poskytovatele sociálních služeb seznámila s finančním výhledem pro rok 2012, kdy Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (MPSV) uvolní na sociální služby v kraji cca o 30 milionů korun méně než v roce2011. Minimální objem finančních prostředků nutných k zajištění současných poskytovatelů sociálních služeb v Jihočeském kraji v souladu se schváleným Střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb činí 493 mil. Kč. Uvedený požadavek byl sdělen MPSV, přidělená částka MPSV pro území Jihočeského kraje však počítá pouze s 386 mil. Kč. Tuto částku považuje Jihočeský kraj za naprosto nedostatečnou a dojde k výraznému podfinancování sociálních služeb.

Pokles přidělených prostředků od MPSV pro Jihočeský kraj nekoresponduje se zvyšováním provozních nákladů, které budou poskytovatelům v roce 2012 vznikat a skutečností, že v polovině roku 2012 končí individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji" z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ). Jak bylo uvedeno, problémy lze očekávat při zajišťování zejména pobytových služeb. Vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Petr Studenovský, ve své prezentací shrnul dosavadní průběh dotačního řízení MPSV, zdůraznil roli Jihočeského kraje a Krajského úřadu Jihočeského kraje v rámci dotačního řízení a rovněž upozornil na nedostatečný objem finančních prostředků nutných k zajištění sociálních služeb na území Jihočeského kraje. Po vyhlášení výsledků dotačního řízení MPSV zveřejní KÚ JčK zásady, na základě kterých doporučoval nezbytnou výši finančních prostředků pro jednotlivé druhy sociálních služeb.

Tak jako v minulých letech i pro rok 2012 se počítá v rozpočtu Jihočeského kraje s finančními prostředky na grantové/příspěvkové programy pro oblast sociálních služeb. Dopad dotačního řízení MPSV však může mít zásadní vliv na směřování vyhlašovaných programů v sociální oblasti. Vyhlášení první vlny se předpokládá na počátku roku 2012, upřesňující informace budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách Jihočeského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Je čas na změnu směrem k Evropě svobodných národů!

9:02 Rozvoral (SPD): Je čas na změnu směrem k Evropě svobodných národů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…