Zimola: Solární kocovinu vláda přenáší na občany

28.10.2012 8:21

Až budou lidé v roce 2013 platit účty za elektřinu, možná se budou divit. A průmyslové společnosti ještě víc!

Zimola: Solární kocovinu vláda přenáší na občany
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Jejich rodinné nebo firemní rozpočty totiž zatíží vládní kocovina ze solárních elektráren. Stát nemá peníze na dotování výkupních cen, a tak tuhle zátěž prostě hodil na bedra svých občanů. Po někdejších ódách na „zelený“ proud přichází trpké vystřízlivění. Tedy pro veřejnost.  Ti, co se do tohoto štědře a dlouhodobě podporovaného byznysu pustili, si totiž stále mnou spokojeně ruce. Přeji jim to, protože úspěšné podnikatele tento stát potřebuje, Jen mi vadí, že se na jejich zisky musí Češi skládat.

Ceny silové elektřiny sice od ledna podle expertů klesnou o pět procent, ale poplatky za podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů vyletí razantně nahoru. Domácnosti s vysokou spotřebou tak ročně zaplatí až o tisíce korun víc. V průmyslu pak půjde o miliony.

Nečasův kabinet se tak ve středu vypořádal se „solárním boomem", u jehož zrodu pravicové vlády stály. Pro rok 2013 mu sníží státní podporu o 2 miliardy z 11,7 na 9,7 miliardy korun. Celkově však stát i odběratelé zaplatí příští rok místo loňských 35,8 plných 43 miliard. Podpora obnovitelných zdrojů tak zcela zjevně zatěžuje tuzemský trh a díky drahé elektřině zhoršuje konkurenceschopnost českého průmyslu a českého zboží.

Nové vládní nařízení znamená, že elektřina domácnostem zdraží v průměru asi o tři procenta. Nyní v ceně elektřiny platíme za obnovitelné zdroje přes 500 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu. Nově to bude o víc než čtyřicet procent více, tedy přes 700 korun. Přitom je zřejmé, že ceny elektřiny porostou kvůli obnovitelným zdrojům ještě řadu let. Není to výzva pro vládní Nečasovu a Kalouskovu koalici, která nás stále nutí k šetření a úsporám, a zatěžuje naše rozpočty vyššími daněmi, aby s tím něco konečně dělala? Házet všechny trable na bedra obyčejných lidí prostě do nekonečna nelze.

Jiří Zimola, stínový ministr životního prostředí

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.