Zimola: Stop těžbě břidlicových plynů v ČR

17.08.2012 8:51

Sociální demokracie vyzývá ministerstvo životního prostředí, aby okamžitě zastavilo veškeré kroky, které by snad mohly vést k vydání povolení k průzkumu a následné těžbě břidlicových plynů.

Zimola: Stop těžbě břidlicových plynů v ČR
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Proto také ČSSD předložila zákon, který zakazuje těžbu břidlicových plynů na území ČR, a očekává, že tento zákon podpoří strany napříč politickým spektrem.

ČSSD po čtyři roky stojí v čele krajů a navzdory vládní politice škrtů a házení klacků krajům pod nohy dělá maximum pro to, aby zachovala touto politikou ohrožované zdravotnické a sociální služby, udržela v použitelném stavu infrastrukturu a pomohla lidem zmírnit dopady vládní politiky na jejich životy. Nedílnou součástí života krajů je politika životního prostředí. Jako hejtmané se denně pohybujeme v krajích, denně vidíme stav našeho okolí a změny, které je zapotřebí učinit, nebo kterým je naopak potřeba zabránit. 

Takovými změnami jsou například nezodpovědné experimenty, které mohou nevratně poškodit přírodu v kauze těžby břidlicových plynů na Náchodsku a Berounsku. Nejnovější oznámení, že těžaři snad budou moci začít pracovat v Podkrkonoší, v přímém sousedství Krkonošského národního parku či Adršpašských skal, je pro ČSSD neuvěřitelné a zcela nepřijatelné.

Zároveň jsme znepokojeni z nedávno představené aktualizované Státní energetické koncepce a související Surovinové politiky ČR. Tyto dva dokumenty jsou v zásadních oblastech v rozporu a vláda by měla na konci srpna podpořit konečnou podobu i přes nesouhlas mnoha nevládních institucí. Zatímco Státní energetická koncepce zásadně utlumuje uhelnou energetiku s jejími nepříznivými dopady na emise polétavého prachu a skleníkových plynů a nahrazuje ji především jadernými zdroji, Surovinová politika ČR s rozvojem další těžby uhlí otevřeně počítá. S tím nesouhlasíme. Prolomení stávajících těžebních limitů hnědého uhlí podpoříme pouze pod podmínkou, že v daných dotčených lokalitách proběhnou referenda o této věci a lidé se v nich vyjádří pro prolomení. Jinak prolomení limitů odmítáme a chceme důsledně dodržovat princip přednostního odtěžování již otevřených ložisek a podpoříme možnost „znovu vytěžení“ výsypek. Požadujeme alternativní řešení, které bude respektovat postoje dotčených obcí, samospráv a krajů k této problematice.

Deset let uplynulo od katastrofálních povodní v roce 2002 a jednou z důležitých činností v krajích se stala výstavba a podpora protipovodňových opatření. Práce v tomto směru nadále pokračují, jelikož ne všechny obce jsou dnes již chráněny proti velké vodě. Nadále se budeme maximálně podílet na realizaci vhodných a účinných protipovodňových opatření – dodržování správné manipulace na vodních dílech, zvyšování retence (Rožmberk a Lipno), budování suchých poldrů.

Jakožto hejtman Jihočeského kraje vítám, že severočeský krajský úřad rozhodl o pokračování dostavby D8. Věřím, že to bude precedentní rozhodnutí i pro další stavby, např. spojení Brna s Vídní. Krajské reprezentace ČSSD budou jednoznačně podporovat takové uspořádání dopravní infrastruktury, které vyžene tranzitní dopravu z měst na obchvaty, budeme spolupracovat na zavedení mýtného systému na krajských komunikacích (vzor Dolní Rakousko a jejich zákaz) a podporujeme systém vážení kamionů. A konečně, více využívat pro nákladní přepravu vodní toky, ale ne nesmyslnými a do očí bijícími projekty jako na jihu Čech splavnění Vltavy, které je typickou ukázkou mrhání evropskými penězi.

Politika ČSSD v oblasti životního prostředí není a nebude ani extrémní po vzoru ODS, ani experimentální po vzoru Strany zelených. Politika ČSSD je politikou pro lidi se zdravým rozumem, kteří chtějí své životní prostředí chránit, aby v něm mohli bezpečně žít.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.