Zimola: Živnostníci nejsou paraziti

25.03.2013 6:25

Víkendový sjezd ČSSD přinesl řadu zpráv, (ne)překvapení, novinek a událostí. Záleží na to, kdo od něho co očekával.

Zimola: Živnostníci nejsou paraziti
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Ve změti slov, emocionálních projevů a zkratkovitých sdělení se objevila i věty kolegy Mládka o živnostnících coby parazitech.

Jedno přísloví praví: „Co jsi z úst vypustil, ani párem koní zpátky nedostaneš.“  Nic tedy není platné stínovému ministrovi financí, že se živnostníkům dnes omluvil. Bohužel se však snadno přihodí to, že vláda premiéra Nečase začne křičet, jaké nebezpečí hrozí živnostníkům od sociální demokracie.

Rád bych však zveřejnil můj osobní stručný pohled na tuto problematiku. Chci zdůraznit, že ČSSD trvale a opakovaně prohlašuje svoje ideové a programové zásady, mezi něž mimo jiné patří podpora malého a středního podnikání, ale i zajištění sociální ochrany všech vrstev společnosti.  

Živnostníky v tomto kontextu osobně vnímám jako významnou část naší ekonomiky. V době, kdy velcí zaměstnavatelé omezují svoji výrobu, zahraniční investoři opouštějí české průmyslové zóny, vládní agentury, které mají v popisu přivádění zahraničních investorů, jsou paralyzovány a vládou vlastněné přepravní společnosti omezuji veřejnou službu a znesnadňují lidem dojíždění za prací, vnímám živnostníky a malé a střední podnikatele vůbec za důležitý motor dalšího ekonomického růstu, zvláště pak v regionech, které se potýkají s vysokou nezaměstnaností, nebo jim chybí velcí zaměstnavatelé. Jako hejtman si přeji, aby se živnostníkům v jižních Čechách dařilo.

Mrzelo by mě, kdyby v souvislosti s nešťastnými slovy pana Mládka zanikla loňská „kampaň“ TOP09, která prostřednictvím bývalého ministra Drábka prosazovala snížení výdajových paušálů, zavedla razantní opatření proti tzv. švarcsystému a jeho ústy prohlásila, že živnostníci podnikají v příjemném prostředí.

Rád bych ku této příležitosti připomenul slova, která zazněla na programové Konferenci ČSSD v září 2010 v Olomouci: „Sociální demokracie minimálně od druhé světové války vycházela ze symbiózy mezi sociálním státem a středními vrstvami.“ A pevně věřím, že to bude platit i do budoucna.

Na druhou stranu platí, že střední třída a živnostníci jsou součástmi společnosti, v níž základními hodnotami musí být solidarita a sociální spravedlnost.

Jiří Zimola, jihočeský hejtman

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Vinu za tuhle situaci nesou libodemo politici a mainstreamová média

6:04 Rajchl (PRO): Vinu za tuhle situaci nesou libodemo politici a mainstreamová média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důvodům atentátu na Roberta Fica.